Hamterrine in peterseliegelei
Equipment
- plasticfolie
- cakevorm inhoud 1 liter
Ingrediënten
- 2 potten vleesfond a 380 ml
- 2 ½ dl droge witte wijn
- 10 blaadjes gelatine
- 3 sjalotjes
- 3 teentjes knoflook
- 400 g ham plakken a 1/2 cm dik
- 30 g verse peterselie
- 3 bosuitjes
- 1 eetlepel roomboter
- 1 bekertje crème fraîche 125 ml
- zout
- peper
Instructies
Voorbereiden
- Fond en wijn (2 eetlepels achterhouden) tot 1/2 liter laten inkoken.
- Gelatine 5 minuten in koud water laten weken.
- Sjalotjes en knoflook pellen en fijnsnipperen.
- Ham in kleine blokjes snijden.
- Peterselie fijnhakken.
- Bosuitjes schoonmaken, in lengte halveren en in dunne reepjes snijden.
- In pan boter verhitten en sjalot en knoflook 1 minuut fruiten.
- Rest van wijn erbij schenken en nog 1 minuut laten inkoken.
- Fond toevoegen en aan de kook brengen.
- Van vuur af gelatine door fond roeren.
- Crème fraîche erdoor roeren.
- Op smaak brengen met zout en peper en even laten afkoelen.
- Bodem met dun laagje gelei bedekken.
- Hierover 1 eetlepel peterselie strooien en vervolgens 3 eetlepels hamblokjes.
- Bosui door gelei scheppen en 3 eetlepels gelei over hamblokjes verdelen.
- Hierover weer 1 eetlepel peterselie strooien.
- Dit herhalen tot gelei, peterselie en ham op zijn.
- Gelei afdekken met plasticfolie en 12 uur in koelkast laten opstijven.
Bereiden
- Cakevorm enkele seconden in heet water zetten.
- Bord op vorm leggen, samen keren en aspic uit vorm laten glijden.
- Aspic in plakken van 1 cm dik snijden.
Notities / Tips / Wijnadvies
De hamterrine kan ook worden geserveerd als onderdeel van een buffet.
Voedingswaarden
Calories: 115 kcal | koolhydraten: 2 g | Protein: 11 g | Vet: 6 g