Hartige Appeltaart met Aardappelen en Emmentaler

Deze hartige appeltaart, gevuld met aardappelen, Emmentaler en een vleugje tijm, is een verrukkelijk en origineel hoofdgerecht.
Porties: 6
(inclusief 1 uur rusttijd voor het deeg) 2 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 450 gram bloem plus extra voor het bestuiven
  • 150 gram Emmentaler geraspt
  • 200 gram koude boter in blokjes
  • 1 ei losgeklopt
  • Snufje zout

Voor de vulling:

  • 500 gram vastkokende aardappelen geschild en gehalveerd
  • 25 gram boter
  • 25 gram bloem
  • 2 flinke sjalotten gesnipperd
  • 4 takjes tijm alleen de blaadjes
  • 300 ml bruin bier of groentebouillon
  • 1 eetlepel scherpe mosterd
  • 2 eieren losgeklopt
  • 1 extra ei losgeklopt
  • 3 Elstar appels geschild en in schijfjes
  • 150 gram Emmentaler geraspt
  • Versgemalen zwarte peper
  • Wuif gedroogde chipotle of isotpeper of gemalen kruidnagel

Instructies

  • Begin met het deeg.
  • Meng in een grote kom de bloem, geraspte Emmentaler, een snuf zout en versgemalen zwarte peper.
  • Wrijf de koude boter door het bloemmengsel tot het lijkt op broodkruim.
  • Kneed de dooier erdoorheen en voeg eventueel een paar druppels ijswater toe tot het deeg samenkomt.
  • Vorm het deeg tot een platte bal, wikkel het in folie en laat het 1 uur rusten in de koelkast.
  • Voor de vulling: kook de aardappelen 10 minuten in gezouten water.
  • Giet af en spoel ze af met koud water.
  • Snijd in dunne schijfjes.
  • Hussel de aardappelschijfjes voorzichtig door de appels en zet apart.
  • Verhit de boter in een steelpan en fruit de sjalotten tot ze glazig en goudbruin zijn.
  • Voeg de tijmblaadjes en bloem toe en roer goed door op middelhoog vuur.
  • Voeg al roerend het bier of de bouillon toe en laat de saus indikken.
  • Breng op smaak met mosterd, zout en peper.
  • Laat de saus iets afkoelen, roer er een pollepel saus door het losgeklopte ei, en meng dit dan terug door de saus.
  • Meng de saus door de aardappel- en appelschijfjes, voeg de geraspte Emmentaler en een vleugje chipotle- of isotpeper toe.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Verdeel het deeg in twee delen, één derde en twee derde.
  • Rol het grootste deel uit en bekleed hiermee een ingevette springvorm van 24 cm.
  • Schep de vulling in de vorm en rol het overige deeg uit.
  • Snijd er stroken van en weef deze over de taart.
  • Druk de randen aan met een vork en bestrijk de taart met het laatste losgeklopte ei.
  • Bak de taart 50-60 minuten in de voorverwarmde oven, tot hij mooi goudbruin is.
  • Laat de taart 15 minuten rusten voor het aansnijden.
  • Serveer met een frisse salade van witlof, bleekselderij en bladpeterselie.

Notities / Tips / Wijnadvies

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir past goed bij deze hartige taart.

Voedingswaarden

Calories: 550 kcal | koolhydraten: 45 g | Protein: 20 g | Vet: 32 g | Zout: 1.5 mg | Sugar: 5 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Fruit / Hartige taart / Hoofdgerechten / Kaas / Lunch / Taart
Land van herkomst Nederland
Geschikt voor Dieët: Notenvrij
Feestdagen etc Picknick