Hartige Appeltaart met Aardappelen en Emmentaler
Deze hartige appeltaart, gevuld met aardappelen, Emmentaler en een vleugje tijm, is een verrukkelijk en origineel hoofdgerecht.
Equipment
- kookpan
- springvorm van 24 cm
- vork
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 450 gram bloem plus extra voor het bestuiven
- 150 gram Emmentaler geraspt
- 200 gram koude boter in blokjes
- 1 ei losgeklopt
- Snufje zout
Voor de vulling:
- 500 gram vastkokende aardappelen geschild en gehalveerd
- 25 gram boter
- 25 gram bloem
- 2 flinke sjalotten gesnipperd
- 4 takjes tijm alleen de blaadjes
- 300 ml bruin bier of groentebouillon
- 1 eetlepel scherpe mosterd
- 2 eieren losgeklopt
- 1 extra ei losgeklopt
- 3 Elstar appels geschild en in schijfjes
- 150 gram Emmentaler geraspt
- Versgemalen zwarte peper
- Wuif gedroogde chipotle of isotpeper of gemalen kruidnagel
Instructies
- Begin met het deeg.
- Meng in een grote kom de bloem, geraspte Emmentaler, een snuf zout en versgemalen zwarte peper.
- Wrijf de koude boter door het bloemmengsel tot het lijkt op broodkruim.
- Kneed de dooier erdoorheen en voeg eventueel een paar druppels ijswater toe tot het deeg samenkomt.
- Vorm het deeg tot een platte bal, wikkel het in folie en laat het 1 uur rusten in de koelkast.
- Voor de vulling: kook de aardappelen 10 minuten in gezouten water.
- Giet af en spoel ze af met koud water.
- Snijd in dunne schijfjes.
- Hussel de aardappelschijfjes voorzichtig door de appels en zet apart.
- Verhit de boter in een steelpan en fruit de sjalotten tot ze glazig en goudbruin zijn.
- Voeg de tijmblaadjes en bloem toe en roer goed door op middelhoog vuur.
- Voeg al roerend het bier of de bouillon toe en laat de saus indikken.
- Breng op smaak met mosterd, zout en peper.
- Laat de saus iets afkoelen, roer er een pollepel saus door het losgeklopte ei, en meng dit dan terug door de saus.
- Meng de saus door de aardappel- en appelschijfjes, voeg de geraspte Emmentaler en een vleugje chipotle- of isotpeper toe.
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Verdeel het deeg in twee delen, één derde en twee derde.
- Rol het grootste deel uit en bekleed hiermee een ingevette springvorm van 24 cm.
- Schep de vulling in de vorm en rol het overige deeg uit.
- Snijd er stroken van en weef deze over de taart.
- Druk de randen aan met een vork en bestrijk de taart met het laatste losgeklopte ei.
- Bak de taart 50-60 minuten in de voorverwarmde oven, tot hij mooi goudbruin is.
- Laat de taart 15 minuten rusten voor het aansnijden.
- Serveer met een frisse salade van witlof, bleekselderij en bladpeterselie.
Notities / Tips / Wijnadvies
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir past goed bij deze hartige taart.
Voedingswaarden
Calories: 550 kcal | koolhydraten: 45 g | Protein: 20 g | Vet: 32 g | Zout: 1.5 mg | Sugar: 5 g