Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
- rooster
- koekdoos
Ingrediënten
- 750 gram pattiserie bloem
- 500 gram donkere basterdsuiker
- 1 zakje bapoeder
- ½ koffielepel natrium bicarbonaat
- ½ koffielepel speculaaskruiden
- 250 gram boter
- 3 eieren gesplitst
- 20 ml water
- Amandel extract
- Handvol amandelschaafsel
- Handvol amandelpoeder
Instructies
- Doe alle droge ingrediënten ( dus ook de amandelschilfers en amandelpoeder ) in een grote kom of in de keukenmachine.
- Voeg een paar druppels amandel extract toe.
- Snijd de boter in stukjes en voeg toe.
- Als je een keukenmachine hebt zet hem dan in de eerste stand.
- Ik doe dit met een handdoek erom heen gewikkeld zodat de bloem niet zo stuift.
- Laat de machine langzaam draaien tot de boter opgenomen is.
- Heb je geen keukenmachine dan kun je dit best met de hand onder elkaar kneden.
- Behandel het deeg als kruimeldeeg, dus met je vingers kneden en niet met de volle hand.
- Als je alles lekker korrelig hebt gekneed voeg je de 3 eidooiers toe en kneed verder.
- Klop de eiwitten stijf en voeg toe aan het deeg.
- Meng verder met de machine of met de hand.
- Voeg nu het water toe.
- Het deeg mag niet te nat en plakkerig worden dus houd dit goed in de gaten.
- Kneed nog even verder en leg dan het deeg in een kom die je luchtdicht kunt afsluiten of verpak in plastic folie.
- Laat het nu 24 uur op een koele plaats rusten ( liefst niet in de koelkast ).
- Na 24 uur neem je het deeg en kneed je het nog even door.
- Maak nu een lange dikke rol en snijd met een deegkrabber of mes stukken af van ongeveer 2 à 2.5 cm dik en een 8 cm lang.
- Deel deze schijven nogmaals door zodat je 2 stukken hebt.
- Rol er met de hand rolletjes van en leg ze op een bakblik bekleed met bakpapier. Leg ze een 5 cm uit elkaar zodat ze niet tegen elkaar komen te plakken.
- Het deeg loopt namelijk iets uit door de warmte.
- Als je wilt kun je nu nog eventueel wat amandelschilfers in de rolletjes duwen als decoratie.
- Bak ze 15 minuutjes in een voorverwarmde oven van 200 ° C.
- Na het bakken trek je het bakpapier van het bakblik en leg je de speculaas op een rooster.
- Laat de speculaas niet op het bakblik afkoelen !
- Bak de rest van de koeken af.
Notities / Tips / Wijnadvies
Bewaar de speculaas in een koekdoos.