Hazenpeper en Croute met Kweepeer

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 2 dagen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • 5 kleine hittebestendige potjes
  • 5 weckpotjes van ± 8 dl per stuk
  • Stoomoven

Ingrediënten

Voor de hazenpeper:

  • 600 ml rode wijn
  • 50 ml azijn
  • 1 laurierblad
  • 1 steranijs
  • 2 jeneverbessen gekneusd
  • 1 pimentbes gekneusd
  • 4 takjes tijm
  • 5 peperkorrels gekneusd
  • 400 gram hazenpoulet
  • Bloem
  • 50 gram wortel fijngesneden
  • 50 gram knolselderij klein gesneden
  • 50 gram bleekselderij klein gesneden
  • 50 gram ui klein gesneden
  • 50 gram tomatenpuree
  • 150 ml cognac
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 15 gram basterdsuiker
  • 80 gram ontbijtkoek
  • 4 plakken bladerdeeg
  • 1 ei losgeklopt
  • 1 eetlepel bloem

Voor de kweepeer:

  • 400 ml fruitige witte wijn
  • 6 draadjes saffraan
  • 1 afgestreken eetlepel suiker
  • 0.25 vanillestokje gespleten
  • 2 kweeperen

Instructies

  • Begin twee dagen van tevoren met de bereiding van het vlees.
  • Breng voor de marinade de rode wijn samen met azijn, laurierblad, steranijs, gekneusde jeneverbessen, pimentbes, tijm en peperkorrels aan de kook op de kookplaat.
  • Schenk de marinade in een ruime dichte stoomovenpan en schuif deze in de stoomoven.
  • Stoom op 95 °C gedurende 20 minuten en laat vervolgens goed afkoelen.
  • Leg het hazenvlees in de marinade en laat het een nacht marineren.
  • Dep het vlees droog met keukenpapier en bewaar de marinade.
  • Bestrooi het vlees licht met bloem.
  • Bak het vlees samen met de gesneden groenten voor de stoof in een pan op de kookplaat aan.
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak even mee.
  • Blus af met cognac en voeg daarna de marinade toe.
  • Laat het geheel iets inkoken.
  • Breng op smaak met peper, zout, extra balsamicoazijn en bruine basterdsuiker.
  • Snijd de ontbijtkoek in blokjes en voeg deze toe.
  • Doe het vlees met de groenten en de saus in een ruime dichte stoomovenpan en schuif deze in de stoomoven.
  • Stoom op 100 °C gedurende 50-60 minuten.
  • Indien u een drukstoomoven gebruikt, stoom dan op 120 °C gedurende 25-30 minuten.
  • Laat het vlees een nacht in de saus staan om verder op smaak te komen.
  • Verdeel het vlees over de kleine hittebestendige potjes.
  • Steek rondjes uit het bladerdeeg met een iets grotere diameter dan de potjes.
  • Bestrijk één zijde van de rondjes volledig met losgeklopt ei en dek de potjes met het eigeel naar beneden af.
  • Breng voor de kweeperen de witte wijn samen met saffraan, suiker, gespleten vanillestokje en limoenrasp aan de kook en laat tot 350 ml inkoken.
  • Snijd de kweeperen in vieren, verwijder de klokhuizen en snijd de peren in blokjes van 5 x 5 mm.
  • Vul de weckpotjes tot 3/4 met de perenblokjes en vul ze verder aan met de witte wijnmarinade.
  • Sluit de potjes en zet ze in een stoomovenpan met gaatjes.
  • Stoom op 100 °C gedurende 20-25 minuten.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bestrijk nu ook de bovenkant van het bladerdeeg voorzichtig met losgeklopt ei en schuif de potjes in de oven.
  • Bak gedurende ongeveer 10 minuten.
  • Verwarm ondertussen de weckpotjes met kweepeer in de stoomoven op 95 °C gedurende 5 minuten.
  • Serveer de potjes samen op een bord.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:

Een stevige rode wijn zoals een Bordeaux of een Cabernet Sauvignon past goed bij dit gerecht.

Bereidingstips:

  • Het vlees krijgt nog meer smaak als het een nacht in de saus kan marineren.

Voedingswaarden

Calories: 850 kcal | koolhydraten: 95 g | Protein: 35 g | Vet: 35 g | Zout: 2 mg | Sugar: 30 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Ovenschotel / Wild