Hemelse Appel-Amandeltaart
Equipment
- plasticfolie
Ingrediënten
- 300 g bloem
- 150 g witte basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 200 g koude boter in kleine blokjes
- 1 ei losgeklopt
- 6 zoetzure appels bijv. jonagold, in stukjes
- ½ eetlepel kaneelpoeder
- 50 g kristalsuiker
- 75 g amandelschaafsel
- 100 g speculaasjes
- ½ pakje amandelspijs à 300 g
Instructies
- Meng in een keukenmachine of met koele hand bloem, basterdsuiker, vanillesuiker, boter, helft van het losgeklopte ei en een mespunt zout tot een soepel deeg.
- Verpak eenderde deel van het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten opstijven in de koelkast.
- Druk de rest van het deeg uit in een ingevette springvorm en zet de vorm afgedekt met plasticfolie 20 minuten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Meng de appelstukjes met kaneelpoeder, kristalsuiker en amandelschaafsel.
- Doe de speculaasjes in een boterhamzakje en rol ze met een deegroller tot kruimels.
- Verdeel de kruimels over de deegbodem.
- Verkruimel de amandelspijs erboven.
- Verdeel het appelmengsel erover.
- Rol de rest van het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak en snijd het in repen.
- Leg de repen in een vlechtvorm op de appelvulling en druk de randen aan.
- Bestrijk de deegrepen en randen met de rest van het losgeklopte ei.
- Bak de taart in het midden van de oven in ongeveer 1 uur goudbruin.
- Bedek eventueel de laatste 15 minuten met aluminiumfolie om te voorkomen dat hij te donker wordt.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Riesling Spätlese past uitstekend bij deze rijke appel-amandeltaart.Voedingswaarden
Calories: 832 kcal | koolhydraten: 113 g | Protein: 2 g | Vet: 38 g | Zout: 0.8 g | Sugar: 60 g