Hemelse Appel-Amandeltaart

Hemelse Appel-Amandeltaart

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 150 g witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 200 g koude boter in kleine blokjes
  • 1 ei losgeklopt
  • 6 zoetzure appels bijv. jonagold, in stukjes
  • ½ eetlepel kaneelpoeder
  • 50 g kristalsuiker
  • 75 g amandelschaafsel
  • 100 g speculaasjes
  • ½ pakje amandelspijs à 300 g

Instructies

  • Meng in een keukenmachine of met koele hand bloem, basterdsuiker, vanillesuiker, boter, helft van het losgeklopte ei en een mespunt zout tot een soepel deeg.
  • Verpak eenderde deel van het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten opstijven in de koelkast.
  • Druk de rest van het deeg uit in een ingevette springvorm en zet de vorm afgedekt met plasticfolie 20 minuten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Meng de appelstukjes met kaneelpoeder, kristalsuiker en amandelschaafsel.
  • Doe de speculaasjes in een boterhamzakje en rol ze met een deegroller tot kruimels.
  • Verdeel de kruimels over de deegbodem.
  • Verkruimel de amandelspijs erboven.
  • Verdeel het appelmengsel erover.
  • Rol de rest van het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak en snijd het in repen.
  • Leg de repen in een vlechtvorm op de appelvulling en druk de randen aan.
  • Bestrijk de deegrepen en randen met de rest van het losgeklopte ei.
  • Bak de taart in het midden van de oven in ongeveer 1 uur goudbruin.
  • Bedek eventueel de laatste 15 minuten met aluminiumfolie om te voorkomen dat hij te donker wordt.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een Riesling Spätlese past uitstekend bij deze rijke appel-amandeltaart.

Voedingswaarden

Calories: 832 kcal | koolhydraten: 113 g | Protein: 2 g | Vet: 38 g | Zout: 0.8 g | Sugar: 60 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Dessert - Nagerecht / Fruit / Taart
Land van herkomst Internationaal
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch