Herfstige appelkoekjes met noten en glazuur
Deze smeuïge appelkoekjes met rozijnen, walnoten en een vleugje glazuur zijn perfect voor de herfst en heerlijk bij een kopje koffie of thee.
Ingrediënten
- 1 ei
- ½ theelepel bakpoeder
- ½ theelepel natriumbicarbonaat
- ½ theelepel zout
- 120 gram boter kamertemperatuur
- 125 gram walnoten fijngehakt (optioneel)
- 150 gram appel in kleine stukjes
- 175 gram rozijnen
- 240 gram bloem
- 240 gram bruine suiker
- 60 ml volle melk indien nodig
Voor het glazuur:
- 14 gram boter 1 eetlepel
- 2 ½ eetlepel melk
- 15 gram bloemsuiker gezeefd
- ½ theelepel vanille-extract
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Klop de boter en bruine suiker romig.
- Voeg het ei toe en klop opnieuw tot het mengsel luchtig is.
- Meng in een aparte kom de bloem, natriumbicarbonaat, zout en bakpoeder.
- Roer de helft van het bloemmengsel door het botermengsel.
- Voeg de stukjes appel, rozijnen en indien gewenst walnoten toe en meng goed.
- Voeg daarna de rest van het bloemmengsel toe en roer tot een homogeen deeg ontstaat.
- Schep met een eetlepel het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat, houd 4 cm tussenruimte.
- Voeg melk toe als het deeg te droog is.
- Bak de koekjes 10 tot 12 minuten in de oven.
- Haal de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.
- Bereid ondertussen het glazuur door de bloemsuiker te zeven, boter eronder te mengen en vanille-extract en melk toe te voegen tot een smeerbare consistentie.
- Smeer het glazuur op de warme koekjes.
- Laat afkoelen voor het serveren.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer de appelkoekjes lauwwarm met een snufje kaneelpoeder bovenop voor extra geur en smaak. Wijnadvies:
Combineer met een zoete dessertwijn zoals een Moscato d’Asti of een glas appelcider.
Serveer de appelkoekjes lauwwarm met een snufje kaneelpoeder bovenop voor extra geur en smaak. Wijnadvies:
Combineer met een zoete dessertwijn zoals een Moscato d’Asti of een glas appelcider.
Voedingswaarden
Calories: 155 kcal | koolhydraten: 21 g | Protein: 2 g | Vet: 6 g | Zout: 0.15 g | Sugar: 12 g