Herfstige appelkoekjes met noten en glazuur

Herfstige appelkoekjes met noten en glazuur

Deze smeuïge appelkoekjes met rozijnen, walnoten en een vleugje glazuur zijn perfect voor de herfst en heerlijk bij een kopje koffie of thee.
Porties: 24
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd: 12 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei
  • ½ theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel natriumbicarbonaat
  • ½ theelepel zout
  • 120 gram boter kamertemperatuur
  • 125 gram walnoten fijngehakt (optioneel)
  • 150 gram appel in kleine stukjes
  • 175 gram rozijnen
  • 240 gram bloem
  • 240 gram bruine suiker
  • 60 ml volle melk indien nodig

Voor het glazuur:

  • 14 gram boter 1 eetlepel
  • 2 ½ eetlepel melk
  • 15 gram bloemsuiker gezeefd
  • ½ theelepel vanille-extract

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Klop de boter en bruine suiker romig.
  • Voeg het ei toe en klop opnieuw tot het mengsel luchtig is.
  • Meng in een aparte kom de bloem, natriumbicarbonaat, zout en bakpoeder.
  • Roer de helft van het bloemmengsel door het botermengsel.
  • Voeg de stukjes appel, rozijnen en indien gewenst walnoten toe en meng goed.
  • Voeg daarna de rest van het bloemmengsel toe en roer tot een homogeen deeg ontstaat.
  • Schep met een eetlepel het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat, houd 4 cm tussenruimte.
  • Voeg melk toe als het deeg te droog is.
  • Bak de koekjes 10 tot 12 minuten in de oven.
  • Haal de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.
  • Bereid ondertussen het glazuur door de bloemsuiker te zeven, boter eronder te mengen en vanille-extract en melk toe te voegen tot een smeerbare consistentie.
  • Smeer het glazuur op de warme koekjes.
  • Laat afkoelen voor het serveren.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:

Serveer de appelkoekjes lauwwarm met een snufje kaneelpoeder bovenop voor extra geur en smaak.
Wijnadvies:

Combineer met een zoete dessertwijn zoals een Moscato d’Asti of een glas appelcider.

Voedingswaarden

Calories: 155 kcal | koolhydraten: 21 g | Protein: 2 g | Vet: 6 g | Zout: 0.15 g | Sugar: 12 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Dessert - Nagerecht / Koek / Noten / Tussendoortje
Land van herkomst Internationaal
Jaargetijde: Herfst