Hertenbiefstukjes op gesmoorde spruitjes met maïspannenkoekjes

Hertenbiefstukjes op gesmoorde spruitjes met maïspannenkoekjes

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 1 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor het vlees:

  • 4 hertenbiefstukjes à 125 gram
  • 200 ml kalfsfond
  • 1 bakje blauwe bessen
  • Roomboter
  • Peper
  • Zout

Voor het groentegarnituur:

  • 400 gram spruitjes buitenste schil verwijderd en in dunne plakjes gesneden
  • 1 sjalot fijngehakt
  • 1 koffielepel abrikozenjam
  • Nootmuskaat
  • 50 gram roomboter

Voor de maïspannenkoekjes:

  • 120 gram uitgelekte maïs
  • 50 gram bloem
  • 50 ml room
  • 1 mespuntje speculaaskruiden
  • 2 eieren
  • Roomboter

Instructies

Het vlees:

  • Bak de hertenbiefstukjes kort in roomboter tot ze bruin zijn.
  • Leg het vlees op een ovenrooster en blus de aanbaksels af met kalfsfond.
  • Plaats een Bratometer in het vlees en schuif in de oven.
  • Bak in de oven op 100°C (kerntemperatuur 57°C) of in een Combi-stoomoven op 100°C met 50% vocht (kerntemperatuur 57°C).
  • Haal het vlees uit de oven en laat de ovendeur open om snel af te koelen.
  • Verwijder de Bratometer en houd het vlees warm in de oven zonder dat het verder gaart.
  • Laat de kalfsfond inkoken tot sausdikte, voeg de blauwe bessen toe en breng op smaak met peper en zout.

Het groentegarnituur:

  • Verwijder de buitenste schil van de spruitjes en snijd ze in dunne plakjes.
  • Fruit de sjalot met de spruitjes aan tot ze beetgaar zijn.
  • Voeg abrikozenjam en nootmuskaat toe en breng op smaak met peper en zout.
  • De maïspannenkoekjes:
  • Meng de maïs, bloem, room, eieren en speculaaskruiden in een keukenmachine tot een glad beslag.
  • Verhit boter in een koekenpan en bak krokante pannenkoekjes van het beslag.
  • Houd de pannenkoekjes warm in de oven op een met bakpapier beklede bakplaat.

Serveren:

  • Verwarm boter in een pan met dikke bodem en fruit de sjalot met de spruitjes aan.
  • Leg een portie spruitjes op het bord en leg de maïspannenkoek er tegenaan.
  • Snijd de hertenbiefstuk in plakken en leg ze speels over de spruitjes en de pannenkoek.
  • Garneer met de blauwe bessen.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:
Een stevige rode wijn zoals een Merlot of een Syrah past goed bij de rijke smaken van de hertenbiefstuk en de kruidige maïspannenkoekjes.
 
 
 

Voedingswaarden

Calories: 650 kcal | koolhydraten: 42 g | Protein: 35 g | Vet: 38 g | Zout: 2.5 mg | Sugar: 10 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Pannenkoeken / Vlees / Wild
Land van herkomst Nederland