Hete Bliksem met Spek en Appels

Hete Bliksem met Spek en Appels

Deze klassieke hete bliksem, gemaakt van aardappelen, zoete en zure appels, en heerlijk gerookt spek, is een perfecte stamppot voor koude dagen. Een traditioneel gerecht met een hartige twist.
Porties: 4
Bereidingstijd: 55 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g licht gerookt doorregen spek
  • 750 g zoete appels
  • 750 g zure appels
  • kg aardappels
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Zet het spek met water op in een pan en kook het gedurende 30 minuten voor.
  • Schil de appels en verwijder de klokhuizen.
  • Schil en was de aardappelen en leg ze samen met het spek in de pan.
  • Leg de appels bovenop de aardappelen en het spek en kook alles gedurende 25 minuten, totdat alles zacht is.
  • Haal het spek uit de pan en snijd het in plakken.
  • Stamp de aardappelen en appels fijn tot een gladde stamppot.
  • Breng de stamppot op smaak met versgemalen peper.
  • Leg de plakjes spek op de stamppot en serveer direct.

Notities / Tips / Wijnadvies

Variatie:
Deze stamppot wordt ook wel gemaakt van half appels en half peren.
Wordt ze gemaakt met alleen stoofperen (kook de stoofperen eerst voor), dan heet deze
stamppot 'blauwe bliksem'; deze komt uit Noord-Holland.
Bij hete bliksem smaakt een plak gebakken bloedworst of rolpens met daarop een
gebakken plak appel goed.
Wijnadvies:
Serveer deze hete bliksem met een frisse, fruitige witte wijn zoals een Pinot Blanc of een droge Riesling. De frisse tonen van de wijn complementeren de zoete en zure appels en het hartige spek.

Voedingswaarden

Calories: 650 kcal | koolhydraten: 75 g | Protein: 25 g | Vet: 30 g | Zout: 1.5 mg | Sugar: 20 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Hoofdgerechten / Stamppot / Varkensvlees
Land van herkomst Noord Holland
Extra aanwijzing Herfst / Winter