Hete Bliksem met Zure Appels en Boter
Een eenvoudige, hartige hete bliksem met aardappelen, zure appels en boter – het perfecte comfortfood voor de koudere maanden.
Equipment
- Kookpot
- Lepel
- mes
Ingrediënten
- 1½ kg geschilde gepitte en in stukjes gesneden aardappelen
- Zout naar smaak
- 1½ kg geschilde en in partjes gesneden zure appels
- 100 g boter
- Versgemalen peper naar smaak
Instructies
- Breng in een grote pan een bodem water met wat zout aan de kook.
- Doe de aardappelen in de pan, leg de appelparten erop en breng het geheel weer aan de kook.
- Zet het vuur laag en leg, zodra het water weer kookt, het deksel op de pan.
- Laat het geheel in ± 30 minuten gaar koken (controleer de gaarheid door met de punt van een mesje in de aardappelen te prikken).
- Leg het deksel schuin op de pan en giet het kookvocht af; houd dit apart.
- Pureer de aardappelen en de appels met een stamper en werk er bij gedeelten het kookvocht en de boter door.
- Voeg naar smaak zout en peper toe.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of wat augurken voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de frisse smaken van de zure appels in dit gerecht.
Voedingswaarden
Calories: 380 kcal | koolhydraten: 50 g | Protein: 6 g | Vet: 18 g | Zout: 1 g | Sugar: 12 g