Hete Bliksem met Zure Appels en Boter

Hete bliksem III, een traditionele stamppot van romige aardappelen en zure appels, smeuïg gemaakt met boter en gekruid met versgemalen peper. Geserveerd in een kleurrijke schaal voor een eenvoudige maar smaakvolle maaltijd.

Hete Bliksem met Zure Appels en Boter

Een eenvoudige, hartige hete bliksem met aardappelen, zure appels en boter – het perfecte comfortfood voor de koudere maanden.
Porties: 4
Bereidingstijd: 40 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • kg geschilde gepitte en in stukjes gesneden aardappelen
  • Zout naar smaak
  • kg geschilde en in partjes gesneden zure appels
  • 100 g boter
  • Versgemalen peper naar smaak

Instructies

  • Breng in een grote pan een bodem water met wat zout aan de kook.
  • Doe de aardappelen in de pan, leg de appelparten erop en breng het geheel weer aan de kook.
  • Zet het vuur laag en leg, zodra het water weer kookt, het deksel op de pan.
  • Laat het geheel in ± 30 minuten gaar koken (controleer de gaarheid door met de punt van een mesje in de aardappelen te prikken).
  • Leg het deksel schuin op de pan en giet het kookvocht af; houd dit apart.
  • Pureer de aardappelen en de appels met een stamper en werk er bij gedeelten het kookvocht en de boter door.
  • Voeg naar smaak zout en peper toe.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of wat augurken voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de frisse smaken van de zure appels in dit gerecht.

Voedingswaarden

Calories: 380 kcal | koolhydraten: 50 g | Protein: 6 g | Vet: 18 g | Zout: 1 g | Sugar: 12 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Fruit / Groenten / Hoofdgerechten / Stamppot
Land van herkomst Nederland
Jaargetijde: Herfst / Winter
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch