Hollandse appeltaart met gember

AllerHande 1996
Porties: 10 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 225 g bloem
  • zout
  • 75 g witte basterdsuiker
  • 125 g boter koude / of margarine,
  • 1 ei
  • 2 zakjes Bourbon vanillesuiker á 5 g, Oetker
  • 11/2 dl melk
  • 400 g stevige appels Cox orange, Elstar, Jonagold
  • 1 eetlepel citroensap
  • ½ potje bakgember á 250 g, AH
  • 2 eetlepels abrikozenjam
  • ½ eetlepel boter of margarine om in te vetten
  • 2 eetlepels bloem om te bestuiven

Instructies

  • 200 g bloem met snufje zout boven kom zeven.
  • Suiker erdoor roeren.
  • Boter toevoegen en met twee messen tot erwtjesgrootte door bloem snijden.
  • 1 Eetlepel koud water toevoegen en geheel snel tot samenhangend deeg kneden.
  • Deeg afgedekt in koelkast ca. 1 uur laten rusten.
  • Vorm invetten.
  • In kom ei met vanillesuiker en 25 g bloem gladkloppen.
  • In pan melk aan de kook brengen.
  • Hete melk door eimengsel roeren.
  • In pan terug doen en al roerende verwarmen tot licht gebonden vla ontstaat.
  • Vla laten afkoelen, regelmatig roeren.

Bereiden:

  • Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
  • In zeef gember laten uitlekken.
  • Appels schillen en in partjes snijden.
  • Met citroensap besprenkelen.
  • Aanrecht en deegroller met bloem bestuiven.
  • Deeg uitrollen tot ronde lap van ca. 1/2 cm dik.
  • Vorm met deeg bekleden met opstaande rand van ca. 3 cm.
  • Vla over bodem van vorm uitstrijken.
  • Appelpartjes in cirkel op vla rangschikken.
  • Gember tussen appel scheppen.
  • Taart in midden van oven in ca. 1 uur gaar en bruinbakken.
  • Direct uit oven bestrijken met abrikozenjam.
  • Taart in vorm ca. 10 minuten af laten koelen.
  • Rand verwijderen en taart verder laten afkoelen.
  • Vlak voor serveren kaneel erover strooien.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Fruit / Taart