Hollandse Gehaktballen met Jus van Grootmoeder
Deze Hollandse gehaktballen volgens grootmoeders recept zijn een nostalgisch genot. Met een heerlijke zelfgemaakte jus perfect voor een traditioneel diner!
Equipment
- grote kom
- houten spatel
Ingrediënten
Voor de gehaktballen:
- 1 ei
- ½ dl melk
- 3 beschuiten glutenvrij indien nodig
- ½ nootmuskaat geraspt
- ¼ theelepel gemalen kruidnagel
- 500 g gehakt rundvlees
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Voor de jus:
- 4 eetlepels boter
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 dl water
Instructies
- Klop het ei los met de melk in een grote kom.
- Verkruimel de beschuiten boven het eimengsel en voeg nootmuskaat, gemalen kruidnagel, zout en peper toe.
- Meng goed.
- Kneed het mengsel door het gehakt en vorm 4 gelijkmatige gehaktballen met natte handen.
- Verhit de boter in een braadpan op middelhoog vuur.
- Leg de gehaktballen in de pan zodra het schuim van de boter verdwijnt.
- Bak de gehaktballen rondom goudbruin door ze regelmatig rond te rollen met een houten spatel.
- Zet het vuur laag, dek de pan af en laat de gehaktballen 20 minuten zachtjes bakken.
- Draai ze af en toe om.
- Haal de gehaktballen uit de pan en houd ze warm.
- Roer de tomatenpuree door het achtergebleven bakvet in de pan en voeg het water toe.
- Breng aan de kook en schraap de aanbaksels los.
- Laat de jus even inkoken en breng op smaak met peper en zout.
- Serveer de gehaktballen met de warme jus.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer met aardappelpuree, gekookte groenten en een frisse salade voor een compleet Hollands diner.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Pinot Noir is een uitstekende keuze bij dit gerecht.
Voedingswaarden
Calories: 390 kcal | koolhydraten: 6 g | Protein: 25 g | Vet: 30 g | Zout: 0.8 g | Sugar: 2 g