Hollandse Gehaktballen met Jus van Grootmoeder

Hollandse gehaktballen van grootmoeder, goudbruin gebakken en geserveerd met een rijke bruine jus, gegarneerd met verse peterselie en gepresenteerd naast aardappelpuree en sperziebonen.

Hollandse Gehaktballen met Jus van Grootmoeder

Deze Hollandse gehaktballen volgens grootmoeders recept zijn een nostalgisch genot. Met een heerlijke zelfgemaakte jus perfect voor een traditioneel diner!
Porties: 4
Bereidingstijd: 40 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

Voor de gehaktballen:

  • 1 ei
  • ½ dl melk
  • 3 beschuiten glutenvrij indien nodig
  • ½ nootmuskaat geraspt
  • ¼ theelepel gemalen kruidnagel
  • 500 g gehakt rundvlees
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Voor de jus:

  • 4 eetlepels boter
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 dl water

Instructies

  • Klop het ei los met de melk in een grote kom.
  • Verkruimel de beschuiten boven het eimengsel en voeg nootmuskaat, gemalen kruidnagel, zout en peper toe.
  • Meng goed.
  • Kneed het mengsel door het gehakt en vorm 4 gelijkmatige gehaktballen met natte handen.
  • Verhit de boter in een braadpan op middelhoog vuur.
  • Leg de gehaktballen in de pan zodra het schuim van de boter verdwijnt.
  • Bak de gehaktballen rondom goudbruin door ze regelmatig rond te rollen met een houten spatel.
  • Zet het vuur laag, dek de pan af en laat de gehaktballen 20 minuten zachtjes bakken.
  • Draai ze af en toe om.
  • Haal de gehaktballen uit de pan en houd ze warm.
  • Roer de tomatenpuree door het achtergebleven bakvet in de pan en voeg het water toe.
  • Breng aan de kook en schraap de aanbaksels los.
  • Laat de jus even inkoken en breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer de gehaktballen met de warme jus.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer met aardappelpuree, gekookte groenten en een frisse salade voor een compleet Hollands diner.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Pinot Noir is een uitstekende keuze bij dit gerecht.

Voedingswaarden

Calories: 390 kcal | koolhydraten: 6 g | Protein: 25 g | Vet: 30 g | Zout: 0.8 g | Sugar: 2 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Rundvlees
Land van herkomst Nederland
Jaargetijde: Alle Jaargetijden