Ierse gehaktballetjes in runderjus, goudbruin gebakken en geserveerd in een rijke jus, gegarneerd met verse kruiden en gepresenteerd op een kleurrijk bord met een schaaltje jus erbij.

Ierse Gehaktballetjes in Romige Runderjus

Geniet van deze Ierse gehaktballetjes in een romige runderjus. Een traditioneel gerecht met een volle smaak dat perfect past bij een licht bier of een zachte rode wijn.
Porties: 4
Bereidingstijd: 40 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • grote kom
  • Grote pan met deksel
  • maatbeker

Ingrediënten

Voor de gehaktballen:

  • 450 g gehakt
  • 100 g gehakt
  • 1 kopje fijne droge broodkruimels of paneermeel
  • 1 kop melk
  • 1 theelepel peper
  • 1 theelepel zout
  • 1 ei
  • 2 eetlepels fijngehakte ui

Voor de jus:

  • 2 eetlepels boter of margarine
  • 1 kop runderbouillon of een mix van blond en oud bruin bier
  • 1 eetlepel maïzena
  • 2 eetlepels koud water

Instructies

  • Meng alle ingrediënten voor de gehaktballen in een grote kom en kneed tot een gelijkmatig gehaktmengsel.
  • Vorm hiervan 8 grote of 40-50 kleine gehaktballetjes.
  • Verhit de boter in een grote pan op middelhoog vuur en bak de gehaktballen rondom bruin.
  • Zet het vuur laag, sluit de pan en laat de gehaktballen sudderen: 15 minuten voor grote gehaktballen en 8 minuten voor kleine.
  • Haal de gehaktballen uit de pan en giet het overtollige vet af.
  • Voeg de runderbouillon of het biermengsel toe aan de pan en breng zachtjes aan de kook.
  • Meng de maïzena met koud water tot een papje en voeg dit toe aan de pan.
  • Roer door tot de jus dikker wordt.
  • Proef en voeg indien nodig extra zout en peper toe.
  • Serveer de gehaktballen met de jus eroverheen.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer met gestampte aardappelen of colcannon (Ierse aardappelpuree met kool) en een frisse groene salade.
Wijnadvies:
Deze Ierse gehaktballetjes passen goed bij een licht bier zoals een Ierse stout of een amber ale. Voor wijnliefhebbers is een lichte rode wijn zoals Pinot Noir een uitstekende keuze.

Voedingswaarden

Calories: 410 kcal | koolhydraten: 10 g | Protein: 26 g | Vet: 30 g | Zout: 1.2 g | Sugar: 2 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Rundvlees
Land van herkomst Ierland
Jaargetijde: Alle Jaargetijden