Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
- 5 kommetjes
- paletmes
- rond glas met vlakke bodem,
Ingrediënten
Ingrediënten voor de bodem:
- 200 gram lange vingers
- 50 gram amandelpoeder
- 100 gram echte boter
- Zeste van een limoen of citroen
Ingrediënten voor de vulling:
- 400 ml slagroom 40 % vetgehalte
- 250 gram mascarpone
- 300 gram Griekse yoghurt
- 150 gram poedersuiker
- 30 ml Limoen of citroensap
- Zaadjes van 2 vanille stokjes of vanille extract naar smaak
- 125 gram braambessen
- 125 gram blauwe bessen
- 125 gram frambozen
- 125 gram aardbeien
Ingrediënten voor de afwerking:
- Verse braambessen blauwe bessen, frambozen en aardbeien.
Instructies
- Maal of hak de lange vingers fijn en voeg er het amandelpoeder aan toe.
- Smelt de boter op een laag vuur en schenk dit bij de lange vingers.
- Roer goed door. Neem de springvorm erbij.
- Maak de rand los van de bodem.
- Knip een stuk bakpapier uit en leg dit op de bodem.
- Zet de rand erover heen en sluit deze nu af.
- Je bakpapier trekt zich nu mooi recht.
- Doe er de kruimels in.
- Verdeel dit mooi gelijkmatig over de bodem en druk aan met een rond glas of iets dergelijks. Zet de bodem in de diepvries.
- Pureer de aardbeien en haal ze boven een kommetje door een zeef.
- Zet aan de kant en doe hetzelfde met de frambozen, blauwe bessen en braambessen.
- Als je deze volgorde aanhoudt dan heb je geen extra afwas ?
- Klop de slagroom stijf.
- Doe de yoghurt, mascarpone, poedersuiker, limoen of citroensap en de vanille zaadjes of extract met elkaar in een kom.
- Klop tot het een mooi geheel is.
- Voeg hier de slagroom aan toe en meng deze eronder.
- Neem de kommetjes met puree erbij en voeg aan elke kom 200 gr slagroom/yoghurt beslag toe.
- Roer goed door met een garde.
- Zet alle kommetjes behalve de braambessen afgedekt in de koelkast.
- Neem de springvorm uit de diepvries en leg de eerste laag (braambessen) op de bodem.
- Strijk mooi egaal uit met een paletmes.
- Klop met de springvorm lichtjes op het aanrecht zodat de laag mooi egaal uitloopt.
- Zet deze nu een 45 minuten in de diepvries.
- Wanneer de eerste laag bevroren is neem je de 2de laag (frambozen) en schenk je deze op de laag braambessen.
- Strijk weer uit met een paletmes, klop lichtjes aan en zet het weer 45 minuten in de diepvries. Daarna volgt de 3de laag ( witte laag ), uitstrijken, aankloppen en invriezen.
- De 4de laag (blauwe bessen) vullen, uitstrijken, aankloppen en invriezen en eindigen met de 5de laag (aardbeien), uitstrijken, aankloppen en invriezen.
- Voordat je de ijstaart gaat serveren leg je er wat verse braambessen, blauwe bessen, frambozen en aardbeien op.
Notities / Tips / Wijnadvies
Het fruit mag uit de diepvries komen en hoeft niet per se vers te zijn aangezien het gepureerd wordt.