Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
- Hoge tulbandvorm (inhoud 2 liter)
- plasticfolie
- Kom voor au bain-marie
Ingrediënten
- 1 dl rum
- 100 g gedroogde abrikozen in stukjes gesneden
- 100 g dadels ontpit en in stukjes gesneden
- 200 g amaretti of bitterkoekjes
- 2 eetlepels boter
- 4 blaadjes witte gelatine
- 4 eidooiers
- 100 g suiker
- ¾ liter slagroom stijfgeklopt
- 1 sinaasappel geraspte schil
- 50 g gekonfijte sinaasappelschilletjes
- Olie voor het invetten van de vorm
Optioneel voor chocoladesaus:
- 100 g cacao
- 50 g suiker
- ¼ liter water
- ⅛ liter slagroom
Instructies
- Verwarm de rum in een steelpan en week de stukjes abrikozen en dadels gedurende 30 minuten in de warme rum.
- Breek de helft van de amaretti grof en bak ze zachtjes in 2 eetlepels boter gedurende 5 minuten.
- Laat afkoelen.
- Week de gelatineblaadjes 5 minuten in ruim koud water.
- Klop de eidooiers met 100 g suiker en 3 eetlepels water au bain-marie in 8-10 minuten tot een dik mengsel.
- Los de geweekte gelatineblaadjes al roerend op in het warme eidooiermengsel.
- Laat het mengsel al roerend afkoelen.
- Klop ¾ liter slagroom stijf en spatel dit voorzichtig door het afgekoelde eidooiermengsel.
- Voeg de geweekte abrikozen, dadels met rum, gebroken koekjes, sinaasappelrasp en gekonfijte sinaasappelschilletjes toe aan het slagroommengsel en meng goed door.
- Bekleed de tulbandvorm met plasticfolie, waarbij de folie 15 cm over de rand hangt.
- Giet het mengsel in de vorm in delen en druk het regelmatig aan om luchtbellen te voorkomen.
- Strijk de bovenkant glad en druk de hele koekjes in het mengsel.
- Vouw de overhangende folie eroverheen.
- Zet de tulband minstens 1 nacht in de diepvriezer om volledig op te stijven.
- Voor het serveren, keer de vorm op een grote schaal en verwijder de folie.
Optionele chocoladesaus:
- Breng 100 g cacao met 50 g suiker en ¼ liter water al roerend aan de kook.
- Roer ⅛ liter slagroom door de saus en laat even afkoelen.
- Serveer de chocoladesaus apart bij de ijstulband.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer met een dessertwijn zoals Sauternes of een glas gekoelde Moscato d'Asti.
Voedingswaarden
Calories: 450 kcal | koolhydraten: 35 g | Protein: 6 g | Vet: 30 g | Zout: 0.2 g | Sugar: 25 g