IJstulband met Rum en Gedroogd Fruit en Amaretti

IJstulband met Rum en Gedroogd Fruit en Amaretti

Porties: 12 personen
(plus minstens 1 nacht in de diepvriezer) 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl rum
  • 100 g gedroogde abrikozen in stukjes gesneden
  • 100 g dadels ontpit en in stukjes gesneden
  • 200 g amaretti of bitterkoekjes
  • 2 eetlepels boter
  • 4 blaadjes witte gelatine
  • 4 eidooiers
  • 100 g suiker
  • ¾ liter slagroom stijfgeklopt
  • 1 sinaasappel geraspte schil
  • 50 g gekonfijte sinaasappelschilletjes
  • Olie voor het invetten van de vorm

Optioneel voor chocoladesaus:

  • 100 g cacao
  • 50 g suiker
  • ¼ liter water
  • liter slagroom

Instructies

  • Verwarm de rum in een steelpan en week de stukjes abrikozen en dadels gedurende 30 minuten in de warme rum.
  • Breek de helft van de amaretti grof en bak ze zachtjes in 2 eetlepels boter gedurende 5 minuten.
  • Laat afkoelen.
  • Week de gelatineblaadjes 5 minuten in ruim koud water.
  • Klop de eidooiers met 100 g suiker en 3 eetlepels water au bain-marie in 8-10 minuten tot een dik mengsel.
  • Los de geweekte gelatineblaadjes al roerend op in het warme eidooiermengsel.
  • Laat het mengsel al roerend afkoelen.
  • Klop ¾ liter slagroom stijf en spatel dit voorzichtig door het afgekoelde eidooiermengsel.
  • Voeg de geweekte abrikozen, dadels met rum, gebroken koekjes, sinaasappelrasp en gekonfijte sinaasappelschilletjes toe aan het slagroommengsel en meng goed door.
  • Bekleed de tulbandvorm met plasticfolie, waarbij de folie 15 cm over de rand hangt.
  • Giet het mengsel in de vorm in delen en druk het regelmatig aan om luchtbellen te voorkomen.
  • Strijk de bovenkant glad en druk de hele koekjes in het mengsel.
  • Vouw de overhangende folie eroverheen.
  • Zet de tulband minstens 1 nacht in de diepvriezer om volledig op te stijven.
  • Voor het serveren, keer de vorm op een grote schaal en verwijder de folie.

Optionele chocoladesaus:

  • Breng 100 g cacao met 50 g suiker en ¼ liter water al roerend aan de kook.
  • Roer ⅛ liter slagroom door de saus en laat even afkoelen.
  • Serveer de chocoladesaus apart bij de ijstulband.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer met een dessertwijn zoals Sauternes of een glas gekoelde Moscato d'Asti.

Voedingswaarden

Calories: 450 kcal | koolhydraten: 35 g | Protein: 6 g | Vet: 30 g | Zout: 0.2 g | Sugar: 25 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Dessert - Nagerecht / IJs
Feestdagen etc Kerst