Indische Paksoistamppot met Gehaktballetjes en Taugé
Een smakelijke Indische stamppot met gehaktballetjes, paksoi, prei en taugé, afgewerkt met sambal en geserveerd met een pittige atjar ketimoen.
Equipment
- Kookpot
- mes
Ingrediënten
- Voor de balletjes:
- 300 g gehakt
- 1 ei
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepel mosterd
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel sambal
- Peper & zout naar smaak
- 1 eetlepel boter
- Voor de stamppot:
- 1½ kg aardappels geschild en in stukken
- 1 grote ui gesnipperd
- 2 preien in dunne reepjes
- 1 paksoi in dunne reepjes
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 1-2 eetlepels sambal badjak
- ½ dl melk
- 100 g taugé
- 25 g boter
- Peper & zout naar smaak
Instructies
- Kneed alle ingrediënten voor de gehaktballen, behalve de boter, door elkaar en vorm er 4 balletjes van.
- Bak de gehaktballen in een pan met dikke bodem in de boter rondom bruin.
- Blus af met een scheutje water en laat ze, met het deksel half op de pan, in ± 15 minuten garen.
- Kook intussen de aardappelen in gezouten water gaar.
- Snipper de ui en snijd de prei en paksoi in dunne reepjes.
- Fruit de ui in de olie glazig, voeg de sambal toe en bak de prei hierin omscheppend 2 minuten.
- Roer de melk erdoor, verwarm goed door, zodat alle vocht verdampt en schep de taugé erbij.
- Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
- Schep het preimengsel, de boter en op het laatst de rauwe reepjes paksoi door de stamppot.
- Serveer direct met de gehaktballen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer de stamppot met een frisse komkommersalade of zelfgemaakte atjar ketimoen voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir, past goed bij de smaken van de gehaktballetjes en de sambal.
Voedingswaarden
Calories: 620 kcal | koolhydraten: 80 g | Protein: 30 g | Vet: 24 g | Zout: 1.6 g | Sugar: 8 g