Indische Paksoistamppot met Gehaktballetjes en Taugé

Indische Paksoistamppot met Gehaktballetjes en Taugé

Indische Paksoistamppot met Gehaktballetjes en Taugé

Een smakelijke Indische stamppot met gehaktballetjes, paksoi, prei en taugé, afgewerkt met sambal en geserveerd met een pittige atjar ketimoen.
Porties: 4
Bereidingstijd: 45 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • Voor de balletjes:
  • 300 g gehakt
  • 1 ei
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel sambal
  • Peper & zout naar smaak
  • 1 eetlepel boter
  • Voor de stamppot:
  • kg aardappels geschild en in stukken
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 2 preien in dunne reepjes
  • 1 paksoi in dunne reepjes
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1-2 eetlepels sambal badjak
  • ½ dl melk
  • 100 g taugé
  • 25 g boter
  • Peper & zout naar smaak

Instructies

  • Kneed alle ingrediënten voor de gehaktballen, behalve de boter, door elkaar en vorm er 4 balletjes van.
  • Bak de gehaktballen in een pan met dikke bodem in de boter rondom bruin.
  • Blus af met een scheutje water en laat ze, met het deksel half op de pan, in ± 15 minuten garen.
  • Kook intussen de aardappelen in gezouten water gaar.
  • Snipper de ui en snijd de prei en paksoi in dunne reepjes.
  • Fruit de ui in de olie glazig, voeg de sambal toe en bak de prei hierin omscheppend 2 minuten.
  • Roer de melk erdoor, verwarm goed door, zodat alle vocht verdampt en schep de taugé erbij.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
  • Schep het preimengsel, de boter en op het laatst de rauwe reepjes paksoi door de stamppot.
  • Serveer direct met de gehaktballen.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer de stamppot met een frisse komkommersalade of zelfgemaakte atjar ketimoen voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir, past goed bij de smaken van de gehaktballetjes en de sambal.

Voedingswaarden

Calories: 620 kcal | koolhydraten: 80 g | Protein: 30 g | Vet: 24 g | Zout: 1.6 g | Sugar: 8 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Hoofdgerechten / Stamppot / Vlees
Land van herkomst Indonesië
Jaargetijde: Alle Jaargetijden