Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
- grote kom
- Schone vochtige theedoek
- blender of staafmixer
Ingrediënten
- Voor het deeg of koop vers pizzadeeg:
- 500 gram bloem
- 1 tl zout
- 300 ml lauw water
- 1 tl suiker
- 7 gram gedroogde gist
- 3 eetlepels olijfolie
- Voor de tomatensaus:
- 1 sjalot fijngesnipperd
- 1 teen knoflook fijngesneden
- 1 tl gedroogde oregano
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 400 gram tomaten uit blik
- Olijfolie
- Zout en peper
- Voor de topping:
- 1 flinke bos basilicum met steel en al
- 150 ml olijfolie
- 1 teen knoflook
- Zout
- 4 bollen mozzarella
- 200 gram Parmaham
- 80 gram rucola
- 50 gram geraspte Parmezaan
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220°C.
- Zeef de bloem met het zout op het aanrecht en maak een kuiltje in het midden.
- Meng het lauwe water met de suiker en gist tot het is opgelost.
- Laat 10 minuten staan zodat het gist kan activeren.
- Giet het watermengsel en de olijfolie in het kuiltje en kneed met je handen de bloem door het water.
- Kneed in circa 5 minuten tot een soepel deeg.
- Laat het deeg vervolgens circa 1 uur rijzen in een met olijfolie ingevette kom, afgedekt met een vochtige doek.
- Verwarm een scheutje olijfolie in een steelpan en fruit de sjalot, knoflook en oregano circa 3 minuten.
- Voeg de tomatenpuree toe en verwarm nog circa 1 minuut.
- Giet de tomatenblokjes erbij en laat circa 15 minuten op laag vuur pruttelen.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Verdeel het deeg in vieren en rol elk stuk deeg rond uit met een deegroller.
- Leg de pizzabodems op een bakplaat en beleg ze met de tomatensaus, plakjes mozzarella en basilicumolie.
- Bak de pizza's circa 15 minuten in de oven.
- Maak ondertussen de basilicumolie door basilicum, olijfolie, knoflook en zout in een blender te mixen tot een gladde olie.
- Haal de pizza's uit de oven en garneer met plakken Parmaham, rucola en geraspte Parmezaanse kaas.
- Besprenkel tot slot met basilicumolie.
Notities / Tips / Wijnadvies
Je kunt de pizzabodems het best zo’n 15-20 minuten voordat je ze wilt bakken uitrollen en koelen in de koelkast.
Wijnadvies:
Een Italiaanse rode wijn zoals Chianti Classico of Sangiovese past perfect bij de smaken van deze pizza.Voedingswaarden
Calories: 780 kcal | koolhydraten: 60 g | Protein: 30 g | Vet: 45 g | Zout: 4 mg | Sugar: 6 g