Jaggery satay
(palmsuikersaté)
Ingrediënten
- 750 gram rundvlees zeer mals zoals kogelbiefstuk
- 1 eetlepel tamarindepulp
- 1 kop kokend water
- 2 theelepels pimentpoeder
- ½ theelepel gemalen zwarte peper
- ½ theelepel zout
- 4 eetlepels geraspte jaggery palmsuiker van Sri Lanka of gula djawa of 3 eetlepels bruine kandijsuiker
- 8 eetlepels plantaardige olie
Instructies
- Snijd het vlees in dobbelstenen van 2 cm.
- Week de tamarindepulp 10 minuten in kokend water, knijp ze daarna goed tussen de vingers uit en zeef het vocht.
- (U kunt het tamarindevocht kan eventueel vervangen door 6 eetlepels (gezeefd) citroensap en 6 eetlepels water).
- Voeg er al roerend het pimentpoeder, de peper, het zout en de suiker aan toe en blijf roeren tot de suiker en het zout zijn opgelost.
- Verhit de olie en bak de stukjes vlees heel snel rondom bruin.
- (U kunt hetvlees het beste in gedeelten in de hete olie bakken).
- Schep de stukjes vlees uit de pan en laat ze even uitlekken.
- Doe ze daarna bij de saus en laat alles 10-15 minuten heel zachtjes pruttelen tot het vlees gaar is en de saus tamelijk dik is geworden.
- Steek de blokjes vlees aan bamboestokjes (4-5 stukjes per stokje) en schenk de rest van de saus erover.
- Geef er rijst bij.