Kalkoen met Vleesvulling
Ingrediënten
Voor de vulling:
- 50 gr rozijnen
- 1 ½ dl rode wijn
- 8 voorgeweekte gedroogde pruimen of gebruiksklare gedroogde pruimen
- 3 sjalotten
- 250 gr saucijzen of verse worst
- 1 appel
- Peper zout
- 3 theelepels gedroogde rozemarijn
- 150 gr kippenlevers
- 1 ei
Voor de kalkoen:
- 1 babykalkoen ca. 2 kg
- Ca. 75 gr plakjes vetspek
- 50 gr boter
Voor de jus:
- 5 dl kippenbouillon
Voor de garnering:
- Toefjes peterselie
Instructies
Dag van tevoren:
- Was de rozijnen en verwarm de rode wijn.
- Voeg de pruimen toe en laat ze ca. 10 minuten zachtjes koken.
- Haal de pan van het vuur en voeg de rozijnen toe.
- Laat rozijnen en pruimen afkoelen.
's Ochtends:
- Verwijder eventuele zakjes uit de buikholte van de kalkoen.
- Haal het V-vormige wensbeentje eruit of vraag de poelier dit te doen.
- Spoel de buikholte schoon en dep deze droog.
- Bestrooi de binnen- en buitenkant van de kalkoen met peper en zout.
- Vul de buikholte via de halsopening met het gehaktmengsel.
- Duw de vulling goed aan en sluit de opening met cocktailprikkers of keukengaren.
- Bedek de buik en poten met plakjes vetspek.
- Zet de kalkoen afgedekt in de koelkast.
3 1/2 uur van tevoren:
- Laat de kalkoen 30 minuten op kamertemperatuur komen.
- Verwarm de oven voor op 200°C (gasovenstand 4).
- Smelt de boter in een steelpan.
- Plaats de kalkoen op zijn rug in een braadslee, bij voorkeur op een rooster.
- Schenk de gesmolten boter over de kalkoen.
- Braad de kalkoen in 2-2 1/2 uur in de voorverwarmde oven, bedruip regelmatig met braadboter en rode wijn om het borstvlees mals te houden.
- Verlaag de temperatuur na 30 minuten naar 175°C (gasovenstand 3).
- De kalkoen is gaar als de poten gemakkelijk heen en weer kunnen bewegen.
- Verwijder het vetspek en zet de kalkoen nog ca. 15 minuten terug in de oven om goudbruin te kleuren.
- Neem de kalkoen uit de oven en laat hem - verpakt in aluminiumfolie - minstens 15 minuten
- rusten alvorens aan te snijden.
- Maak eventueel jus door de jus te zeven en de rest van de bouillon toe te voegen.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Leg de kalkoen op een grote schaal, garneer met peterselie, en serveer.