Kalkoen met Vleesvulling

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor de vulling:

  • 50 gr rozijnen
  • 1 ½ dl rode wijn
  • 8 voorgeweekte gedroogde pruimen of gebruiksklare gedroogde pruimen
  • 3 sjalotten
  • 250 gr saucijzen of verse worst
  • 1 appel
  • Peper zout
  • 3 theelepels gedroogde rozemarijn
  • 150 gr kippenlevers
  • 1 ei

Voor de kalkoen:

  • 1 babykalkoen ca. 2 kg
  • Ca. 75 gr plakjes vetspek
  • 50 gr boter

Voor de jus:

Voor de garnering:

  • Toefjes peterselie

Instructies

Dag van tevoren:

  • Was de rozijnen en verwarm de rode wijn.
  • Voeg de pruimen toe en laat ze ca. 10 minuten zachtjes koken.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de rozijnen toe.
  • Laat rozijnen en pruimen afkoelen.

's Ochtends:

  • Verwijder eventuele zakjes uit de buikholte van de kalkoen.
  • Haal het V-vormige wensbeentje eruit of vraag de poelier dit te doen.
  • Spoel de buikholte schoon en dep deze droog.
  • Bestrooi de binnen- en buitenkant van de kalkoen met peper en zout.
  • Vul de buikholte via de halsopening met het gehaktmengsel.
  • Duw de vulling goed aan en sluit de opening met cocktailprikkers of keukengaren.
  • Bedek de buik en poten met plakjes vetspek.
  • Zet de kalkoen afgedekt in de koelkast.

3 1/2 uur van tevoren:

  • Laat de kalkoen 30 minuten op kamertemperatuur komen.
  • Verwarm de oven voor op 200°C (gasovenstand 4).
  • Smelt de boter in een steelpan.
  • Plaats de kalkoen op zijn rug in een braadslee, bij voorkeur op een rooster.
  • Schenk de gesmolten boter over de kalkoen.
  • Braad de kalkoen in 2-2 1/2 uur in de voorverwarmde oven, bedruip regelmatig met braadboter en rode wijn om het borstvlees mals te houden.
  • Verlaag de temperatuur na 30 minuten naar 175°C (gasovenstand 3).
  • De kalkoen is gaar als de poten gemakkelijk heen en weer kunnen bewegen.
  • Verwijder het vetspek en zet de kalkoen nog ca. 15 minuten terug in de oven om goudbruin te kleuren.
  • Neem de kalkoen uit de oven en laat hem - verpakt in aluminiumfolie - minstens 15 minuten
  • rusten alvorens aan te snijden.
  • Maak eventueel jus door de jus te zeven en de rest van de bouillon toe te voegen.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Leg de kalkoen op een grote schaal, garneer met peterselie, en serveer.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gevogelte / Hoofdgerechten / Kalkoen
Feestdagen etc Kerst