Kerstham met Kruidige Marinade en Appelstroopsaus
Een feestelijke kerstham, gemarineerd in een kruidige mix van azijn, specerijen en appelstroopsaus. Perfect voor een warme maaltijd of bij brood.
Ingrediƫnten
- Verse varkensham rondebil
- Azijn
- Kruidnagels
- Laurierblad
- Tijm
- Foelie
- Zout
- Spaanse peper of chilipoeder
- Boter
- Zure appelstroop
- Bouillonpoeder
- Bloem of aardappelmeel
Instructies
- Bestrooi de ham met zout en leg deze in een grote kom.
- Maak een marinade van gelijke delen azijn en water.
- Voeg kruidnagels, laurierbladen, tijm, foelie en Spaanse peper of chilipoeder toe.
- Giet de marinade over de ham en laat deze minimaal twee dagen marineren op een koele plaats.
- Draai de ham regelmatig om.
- Haal de ham uit de marinade en laat goed uitlekken.
- Verhit boter in een braadpan en bak de ham rondom goudbruin.
- Voeg wat marinade (zonder Spaanse peper) en specerijen toe aan de pan.
- Leg het deksel op de pan en laat de ham rustig gaar sudderen.
- Haal de ham uit de pan en snijd deze in plakken.
- Leg de plakken op een schaal.
- Zeef de marinade en voeg een eetlepel appelstroop en wat bouillonpoeder toe.
- Bind de saus met aangemaakte bloem of aardappelmeel tot de gewenste dikte.
- Overgiet de ham met de saus en serveer de rest van de saus apart.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer de ham met gekookte aardappelen, sperziebonen en een frisse salade. Ook heerlijk op vers brood.
Wijnadvies:
Combineer met een volle rode wijn zoals een Merlot of Pinot Noir.
Voedingswaarden
Calories: 450 kcal | koolhydraten: 10 g | Protein: 35 g | Vet: 25 g | Zout: 2 g | Sugar: 6 g