Kiche Lorraine

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 400 g spek gerookt of niet, volgens smaak
  • 4 eieren
  • 2 dl slagroom
  • peper
  • muskaat

voor het deeg

  • 300 g meel
  • 200 g boter
  • 1 ei
  • een beetje water

Instructies

  • In een grote terrine het meel, de zacht gemaakte boter en het zout vermengen.
  • Vlug kneden met de vingertoppen.
  • Voeg de eierdooier er bij en, indien nodig, wat water zodat het deeg niet te zanderig blijft.
  • Het deeg platrollen en in twee taartvormen leggen van ongeveer 25 cm of in een wit-porseleinen kichevorm.
  • Een uur in koelkast laten rusten.
  • Dan in een hete oven plaatsen, gedurende 15 minuten.
  • Vooraf echter met de vork gaatjes prikken in heel de oppervlakte.
  • Intussen het spek in fijne repels snijden en die even laten smelten in de pan.
  • In een afzonderlijke pot de room en de eieren mengen met een beetje peper en muskaat.
  • Niet zouten.
  • Het spek is reeds gezouten.
  • Verdeel de licht gebruinde spekregels op de kiche-bodems en giet daarover het mengsel room-eieren.
  • Het braadvet van het spek in de pan laten.
  • Bakken in een middelmatig warme oven tot het garnituur overal hard is.
  • Lauw opdienen.

Notities / Tips / Wijnadvies

U kan bij het garnituur een paar uien toevoegen, wat de smaak pikanter maakt. Snijd ze eerst in stukjes en laat ze stoven, tegelijk met het spek.
Bijpassende wijn:
een rode wijn, beaujolais of medoc.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hartige taart / Kaas / Varkensvlees