Kiche Lorraine
Ingrediënten
- 400 g spek gerookt of niet, volgens smaak
- 4 eieren
- 2 dl slagroom
- peper
- muskaat
voor het deeg
- 300 g meel
- 200 g boter
- 1 ei
- een beetje water
Instructies
- In een grote terrine het meel, de zacht gemaakte boter en het zout vermengen.
- Vlug kneden met de vingertoppen.
- Voeg de eierdooier er bij en, indien nodig, wat water zodat het deeg niet te zanderig blijft.
- Het deeg platrollen en in twee taartvormen leggen van ongeveer 25 cm of in een wit-porseleinen kichevorm.
- Een uur in koelkast laten rusten.
- Dan in een hete oven plaatsen, gedurende 15 minuten.
- Vooraf echter met de vork gaatjes prikken in heel de oppervlakte.
- Intussen het spek in fijne repels snijden en die even laten smelten in de pan.
- In een afzonderlijke pot de room en de eieren mengen met een beetje peper en muskaat.
- Niet zouten.
- Het spek is reeds gezouten.
- Verdeel de licht gebruinde spekregels op de kiche-bodems en giet daarover het mengsel room-eieren.
- Het braadvet van het spek in de pan laten.
- Bakken in een middelmatig warme oven tot het garnituur overal hard is.
- Lauw opdienen.
Notities / Tips / Wijnadvies
U kan bij het garnituur een paar uien toevoegen, wat de smaak pikanter maakt. Snijd ze eerst in stukjes en laat ze stoven, tegelijk met het spek.
Bijpassende wijn:
een rode wijn, beaujolais of medoc.
een rode wijn, beaujolais of medoc.