Kievitsbonen met Spek en Ui (West-Brabants)

Traditionele stoofschotel van kievitsbonen met uitgebakken spekjes en gebakken uien in een lichte bouillon, geserveerd in een rustieke kom op een houten tafel.

Kievitsbonen met Spek en Ui (West-Brabants)

Een traditioneel West-Brabants gerecht van kievitsbonen, spek en ui, een hartige en smaakvolle maaltijd.
Porties: 4
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
weken 12 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g gedroogde kievitsbonen
  • 250 g uien
  • 400 g spek
  • Peper
  • Zout
  • Azijn

Instructies

  • Was de bonen en week ze minstens 12 uur in ruim water.
  • Kook de bonen in het weekwater zonder zout in ± 1 uur gaar.
  • Snijd het spek in dobbelsteentjes en bak ze uit.
  • Haal de spekjes uit het vet.
  • Snijd de uien in schijven en bak ze gaar en bruin in een deel van het spekvet.
  • Giet een deel van het bonenwater af.
  • Voeg de rest van het bonenwater toe aan de uien en de gebakken spekjes.
  • Warm alles goed door en breng op smaak met peper, zout en azijn.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer zonder aardappelen.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Merlot of een Syrah.

Voedingswaarden

Calories: 500 kcal | koolhydraten: 40 g | Protein: 30 g | Vet: 25 g | Zout: 2 g | Sugar: 5 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Hoofdgerechten / Varkensvlees
Land van herkomst Nederland / Noort Brabant
Jaargetijde: Alle Jaargetijden