Kip in Calvados-Roomsaus met Cider

Porties: 4 personen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 kip van 1.8 kg in delen gesneden
  • 100 gram boter
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 bouquet garni 1 takje tijm, 1 laurierblaadje en 1 preiblad gebonden
  • 2 sjalotten fijngehakt
  • 1 fles cider mousserende appelwijn, 0.75 liter
  • 1 deciliter calvados distillaat van cider
  • 250 gram crème fraîche
  • 250 gram champignons in grote stukken gehalveerd
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie

Instructies

Voorbereiding:

  • Vraag de poelier om de kip in 8 stukken te snijden en de rest van het karkas in stukken te hakken.

Bereiding:

  • Bestrooi de kipdelen met zout en peper.
  • Verhit de boter in een grote braadpan.
  • Bak de kipdelen en karkasdelen rondom bruin.
  • Voeg het bouquet garni toe.
  • Laat de kip met de deksel op de pan in 20-25 minuten zachtjes gaar worden.
  • Haal de kip uit de pan (laat het karkas achter).
  • Voeg de fijngehakte sjalotten toe en bak deze gedurende 5 minuten.
  • Voeg de cider en calvados toe, roer aanbaksels los en laat het geheel 10 minuten zachtjes koken.
  • Zeef de saus en kook het in tot de helft.
  • Roer de crème fraîche door de saus.
  • Voeg de champignons toe en laat ze in 8 minuten zachtjes gaar worden.
  • Roer de fijngehakte peterselie door de saus.
  • Serveer de sappige kipstukken met de heerlijke calvados-roomsaus en geniet van dit verrukkelijke gerecht met een vleugje appelcider.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:

Dit gerecht gaat uitstekend samen met een droge witte wijn, zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio.

Voedingswaarden

Calories: 740 kcal | koolhydraten: 15 g | Protein: 45 g | Vet: 55 g | Zout: 2.5 mg | Sugar: 7 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Kip
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij