Kip in Calvados-Roomsaus met Cider
Equipment
Ingrediënten
- 1 kip van 1.8 kg in delen gesneden
- 100 gram boter
- Zout en peper naar smaak
- 1 bouquet garni 1 takje tijm, 1 laurierblaadje en 1 preiblad gebonden
- 2 sjalotten fijngehakt
- 1 fles cider mousserende appelwijn, 0.75 liter
- 1 deciliter calvados distillaat van cider
- 250 gram crème fraîche
- 250 gram champignons in grote stukken gehalveerd
- 2 eetlepels fijngehakte peterselie
Instructies
Voorbereiding:
- Vraag de poelier om de kip in 8 stukken te snijden en de rest van het karkas in stukken te hakken.
Bereiding:
- Bestrooi de kipdelen met zout en peper.
- Verhit de boter in een grote braadpan.
- Bak de kipdelen en karkasdelen rondom bruin.
- Voeg het bouquet garni toe.
- Laat de kip met de deksel op de pan in 20-25 minuten zachtjes gaar worden.
- Haal de kip uit de pan (laat het karkas achter).
- Voeg de fijngehakte sjalotten toe en bak deze gedurende 5 minuten.
- Voeg de cider en calvados toe, roer aanbaksels los en laat het geheel 10 minuten zachtjes koken.
- Zeef de saus en kook het in tot de helft.
- Roer de crème fraîche door de saus.
- Voeg de champignons toe en laat ze in 8 minuten zachtjes gaar worden.
- Roer de fijngehakte peterselie door de saus.
- Serveer de sappige kipstukken met de heerlijke calvados-roomsaus en geniet van dit verrukkelijke gerecht met een vleugje appelcider.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Dit gerecht gaat uitstekend samen met een droge witte wijn, zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio.Voedingswaarden
Calories: 740 kcal | koolhydraten: 15 g | Protein: 45 g | Vet: 55 g | Zout: 2.5 mg | Sugar: 7 g