Klassieke Romige Aardappelgratin met Gruyère

Klassieke Romige Aardappelgratin met Gruyère

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 kg vastkokende aardappels geschild en gewassen
  • 2 eieren
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 150 ml volle melk
  • 125 ml slagroom
  • Verse nootmuskaat naar smaak
  • 50 g Gruyère kaas geraspt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Snijd de aardappels in flinterdunne plakjes, bij voorkeur met behulp van een keukenmachine.
  • Klop in een kom de eieren los met de geperste knoflook, melk, slagroom, zout, peper en nootmuskaat naar smaak.
  • Schep de aardappelplakjes door het eiermengsel.
  • Doe het aardappel-roommengsel in een ingevette ovenschaal en druk stevig aan met een spatel.
  • Strooi de geraspte Gruyère kaas over de aardappels.
  • Bak de aardappelgratin in het midden van de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 50 minuten, tot de aardappels gaar en goudbruin zijn.
  • Laat de aardappelgratin in de vorm afkoelen en stevig worden.
  • Snijd de afgekoelde aardappelgratin met een scherp glad mes in 12 punten.
  • Leg de puntjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Indien nodig, bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  • Verwarm de oven voor op 175°C en verwarm de aardappelgratin gedurende 10-15 minuten, tot ze goed doorwarmd zijn.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:

Een volle, romige witte wijn zoals een Chardonnay past perfect bij deze romige aardappelgratin.

Voedingswaarden

Calories: 350 kcal | koolhydraten: 35 g | Protein: 8 g | Vet: 20 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 0 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Ovenschotel
Land van herkomst Frankrijk
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij / Suikervrij / Tarwevrij / Vegetarisch