Klassieke Romige Aardappelgratin met Gruyère
Equipment
- Scherp glad mes
Ingrediënten
- 1 kg vastkokende aardappels geschild en gewassen
- 2 eieren
- 1 teentje knoflook geperst
- 150 ml volle melk
- 125 ml slagroom
- Verse nootmuskaat naar smaak
- 50 g Gruyère kaas geraspt
- Zout en peper naar smaak
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Snijd de aardappels in flinterdunne plakjes, bij voorkeur met behulp van een keukenmachine.
- Klop in een kom de eieren los met de geperste knoflook, melk, slagroom, zout, peper en nootmuskaat naar smaak.
- Schep de aardappelplakjes door het eiermengsel.
- Doe het aardappel-roommengsel in een ingevette ovenschaal en druk stevig aan met een spatel.
- Strooi de geraspte Gruyère kaas over de aardappels.
- Bak de aardappelgratin in het midden van de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 50 minuten, tot de aardappels gaar en goudbruin zijn.
- Laat de aardappelgratin in de vorm afkoelen en stevig worden.
- Snijd de afgekoelde aardappelgratin met een scherp glad mes in 12 punten.
- Leg de puntjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Indien nodig, bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik.
- Verwarm de oven voor op 175°C en verwarm de aardappelgratin gedurende 10-15 minuten, tot ze goed doorwarmd zijn.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Een volle, romige witte wijn zoals een Chardonnay past perfect bij deze romige aardappelgratin.Voedingswaarden
Calories: 350 kcal | koolhydraten: 35 g | Protein: 8 g | Vet: 20 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 0 g