Knapperige Gemberkruimelkoekjes met Specerijen

Knapperige Gemberkruimelkoekjes met Specerijen

Deze gemberkruimelkoekjes zijn heerlijk knapperig van buiten en zacht van binnen, met een warme kruidenmix en een krokante kruimellaag.
Porties: 18
Voorbereidingstijd 1 uur 10 minuten
Bereidingstijd: 12 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 150 gram bloem
  • 3 eetlepels havervlokken
  • 40 gram boter kruimellaag
  • 50 gram boter gesmolten
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 3 eetlepels lichtbruine basterdsuiker kruimellaag
  • 2 eetlepels fijngehakte gekristalliseerde gember
  • 5 eetlepels bloem kruimellaag
  • 2 eetlepels rietsuikermelasse of keukenstroop
  • ¼ theelepel gemalen piment
  • ¼ theelepel kaneel
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel zuiveringszout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175ºC (gasstand 2 tot 3).
  • Meng in een grote kom de gesmolten en afgekoelde boter met de rietsuikermelasse of stroop, donkerbruine basterdsuiker en het ei.
  • Zeef de bloem, zuiveringszout, gemberpoeder, kaneel en gemalen piment samen en roer dit door het botermengsel.
  • Voeg de fijngehakte gekristalliseerde gember toe en meng goed.
  • Meng in een andere kom de ingrediënten voor de kruimellaag: boter, bloem, havervlokken en lichtbruine basterdsuiker.
  • Vorm balletjes van 1½ eetlepel deeg.
  • Leg deze met 5 cm tussenruimte op een bakplaat met bakpapier of een antiaanbaklaag.
  • Druk elk balletje plat tot een rondje van 3 cm doorsnee.
  • Druk op elk koekje 1 tot 2 theelepels van het kruimeldeeg.
  • Zet de koekjes 1 uur in de koelkast om op te stijven.
  • Bak de koekjes 10 tot 12 minuten tot ze opgezwollen en stevig zijn.
  • Laat ze afkoelen op een rooster.
  • Bewaar de koekjes 3 tot 4 dagen in een goed gesloten trommel.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:

Serveer deze koekjes bij een kopje thee of koffie voor een heerlijk moment van ontspanning.
Wijnadvies:

Een lichte, kruidige dessertwijn zoals een Moscato d’Asti past goed bij de warme kruiden in deze koekjes.

Voedingswaarden

Calories: 110 kcal | koolhydraten: 15 g | Protein: 1 g | Vet: 5 g | Zout: 0.1 g | Sugar: 9 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Koek / Noten / Tussendoortje
Land van herkomst Internationaal
Jaargetijde: Alle Jaargetijden