Knapperige kaneelkoekjes met variaties
Deze klassieke kaneelkoekjes zijn heerlijk bros en eenvoudig te maken. Met drie smakelijke variaties voor rozijnen, chocolade of gekonfijte gember.
Ingrediënten
- 1 ei
- 165 gram zeer fijne kristalsuiker
- 190 gram bloem
- 2 theelepels kaneel
- 225 gram boter
- ¼ theelepel zout
- ½ theelepel zuiveringszout
- 1 theelepel wijnsteenzuur
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Zeef bloem, wijnsteenzuur, zuiveringszout en 1 theelepel kaneel in een kom.
- Roer het zout erdoor.
- Klop in een andere kom de boter en 150 gram suiker romig.
- Roer het ei erdoor.
- Kneed het bloemmengsel door het botermengsel tot een glad deeg.
- Wikkel het deeg in aluminiumfolie en laat 30 minuten opstijven in de koelkast.
- Meng de overgebleven suiker met 1 theelepel kaneel.
- Vorm balletjes van het deeg en rol ze door de kaneelsuiker.
- Leg ze met 5 cm tussenruimte op een bakplaat met bakpapier.
- Druk de koekjes iets plat met een vork.
- Bak de koekjes 10 tot 12 minuten.
- Laat ze 5 minuten afkoelen op de bakplaat.
- Bewaar maximaal 5 dagen in een goed afgesloten trommel.
Variaties:
- Voeg aan het basisdeeg 75 gram rozijnen toe.
- Voeg aan het basisdeeg 2 theelepels vanille-essence en 75 gram pure chocoladedruppels toe.
- Voeg aan het basisdeeg 3 eetlepels fijngehakte gekonfijte gember toe.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer de koekjes op een mooie schaal met een snufje kaneel erover gestrooid voor extra geur en smaak. Wijnadvies:
Combineer met een glas Muscat of een lichte dessertwijn zoals Sauternes.
Serveer de koekjes op een mooie schaal met een snufje kaneel erover gestrooid voor extra geur en smaak. Wijnadvies:
Combineer met een glas Muscat of een lichte dessertwijn zoals Sauternes.
Voedingswaarden
Calories: 120 kcal | koolhydraten: 13 g | Protein: 1 g | Vet: 7 g | Zout: 0.1 g | Sugar: 6 g