Knapperige Rozendaalse Krentenkoekjes
Knapperige koekjes met krenten, gemaakt van een combinatie van bloem en boekweitmeel, een traditioneel recept uit Rozendaal.
Equipment
Ingrediënten
- 125 g bloem
- 250 g boekweitmeel
- Snufje zout
- 20 g gist
- 1 dl melk
- 1 dl water
- 2 eieren
- 250 g krenten
- Boter om in te vetten
Instructies
- Doe de bloem, het boekweitmeel en het zout in een kom en maak in het midden een kuiltje.
- Los de gist op in de lauwwarme melk en giet dit in het kuiltje.
- Voeg het water en de losgeklopte eieren toe.
- Kneed alles snel tot een soepel deeg dat niet meer aan de handen plakt en van de kom loslaat.
- Laat het deeg op een lauwwarme plek 1 uur rijzen.
- Was de krenten en laat ze goed uitlekken.
- Kneed de krenten door het deeg.
- Vorm van het deeg een of meerdere rollen met een diameter van ca.
- 50 eurocent.
- Snijd de rollen in plakjes (koekjes).
- Beboter een bakplaat en leg de koekjes erop.
- Verwarm de oven voor op 240 °C.
- Bak de koekjes in de voorverwarmde oven in 8-10 minuten gaar en bruin.
- Haal de koekjes van de bakplaat en laat ze afkoelen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
- Lekker bij de koffie of thee.
- Geen wijn, maar een kopje koffie of thee.
- Boekweitmeel geeft de koekjes een unieke, nootachtige smaak.
- De koekjes zijn het lekkerst als ze vers zijn.
Voedingswaarden
Calories: 100 kcal | koolhydraten: 15 g | Protein: 3 g | Vet: 3 g | Zout: 0.2 g | Sugar: 5 g