Knapperige Rozendaalse Krentenkoekjes

Goudbruine, ronde Rozendaalse koekjes met krenten, rustiek gepresenteerd op een houten plank met een linnen doek en een schaaltje krenten ernaast.

Knapperige Rozendaalse Krentenkoekjes

Knapperige koekjes met krenten, gemaakt van een combinatie van bloem en boekweitmeel, een traditioneel recept uit Rozendaal.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
rijstijd 1 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 125 g bloem
  • 250 g boekweitmeel
  • Snufje zout
  • 20 g gist
  • 1 dl melk
  • 1 dl water
  • 2 eieren
  • 250 g krenten
  • Boter om in te vetten

Instructies

  • Doe de bloem, het boekweitmeel en het zout in een kom en maak in het midden een kuiltje.
  • Los de gist op in de lauwwarme melk en giet dit in het kuiltje.
  • Voeg het water en de losgeklopte eieren toe.
  • Kneed alles snel tot een soepel deeg dat niet meer aan de handen plakt en van de kom loslaat.
  • Laat het deeg op een lauwwarme plek 1 uur rijzen.
  • Was de krenten en laat ze goed uitlekken.
  • Kneed de krenten door het deeg.
  • Vorm van het deeg een of meerdere rollen met een diameter van ca.
  • 50 eurocent.
  • Snijd de rollen in plakjes (koekjes).
  • Beboter een bakplaat en leg de koekjes erop.
  • Verwarm de oven voor op 240 °C.
  • Bak de koekjes in de voorverwarmde oven in 8-10 minuten gaar en bruin.
  • Haal de koekjes van de bakplaat en laat ze afkoelen.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
  • Lekker bij de koffie of thee.
Wijnadvies:
  • Geen wijn, maar een kopje koffie of thee.
Opmerkingen:
  • Boekweitmeel geeft de koekjes een unieke, nootachtige smaak.
  • De koekjes zijn het lekkerst als ze vers zijn.

Voedingswaarden

Calories: 100 kcal | koolhydraten: 15 g | Protein: 3 g | Vet: 3 g | Zout: 0.2 g | Sugar: 5 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Koek
Land van herkomst Nederland / Noort Brabant
Jaargetijde: Alle Jaargetijden