Koolrabi met kaas saus

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 3 koolrabi's

voor de kaassaus

  • 3 dl halfvolle melk
  • 2 theelepels groentebouillonpoeder
  • 100 g kaas geraspte kaas, Gorgonzola, Danish blue
  • allesbinder of 1 eetlepel maïzena, aangemengd met 1 eetlepel water

Instructies

  • Schil de koolrabi's, Verwijder de harde stengeldelen en snijd de groente in repen.
  • Maak de kaassaus in de magnetron.
  • Doe de melk met het bouillonpoeder en de kaas naar keuze in een maatkan met een inhoud van 1 l.
  • Zet deze, onafgedekt, ± 3 minuten in de magnetron, op ± 750 Watt.
  • Roer tussentijds eenmaal om.
  • Bind de kokende vloeistof met allesbinder of met de aangemengde maïzena tot de saus zichtbaar dikker wordt.
  • Roer goed door, zet de maatkan nog 20-30 seconden terug in de magnetron en de vetarme saus is klaar.
  • Heeft u geen magnetron, bereid de saus dan op de gewone warmtebron, door de melk met het bouillonpoeder aan de kook te brengen en op de boven beschreven manier te binden.
  • De saus moet dan 1 minuut doorkoken.

Notities / Tips / Wijnadvies

Op deze manier kunnen allerlei sausen worden bereid. Neem bouillon i.p.v. melk. Vervang de kaas door noten of door ham. Voeg tomatenpuree toe voor een tomatensaus, kerriepoeder voor een kerriesaus enz.
Info:
Koolrabi is gemakkelijk en snel te bereiden. Zowel rauw als gekookt heeft de groente veel toepassingsmogelijkheden. Omdat koolrabi gevoelig is voor uitdroging, verdient het aanbeveling de groente in vers houdfolie te verpakken en gekoeld te bewaren.
Gekookte koolrabi smaakt lekker met gehakt maar ook als salade met appel en rozijn.
Koolrabi behoort met kool, bloemkool, broccoli en spruitjes tot de kruisbloemige groenten die bepaalde vormen van kanker helpen voorkomen. Koolrabi is rijk aan vitamine C, belangrijk voor een gezond immuunstelsel en kalium dat in een evenwichtig dieet de bloeddruk op een gezond peil kan houden. Koolrabi levert oplosbare en niet-oplosbare voedingsvezels. Oplosbare vezels helpen het bloedcholesterolgehalte te verlagen; niet-oplosbare vezels voorkomen constipatie. Ze helpen het lichaam kankerverwekkende stoffen uit te scheiden en het daarmee te beschermen tegen bepaalde vormen van kanker. Aangenomen wordt dat plantaardige chemicaliën in groenten, zoals koolrabi extra bescherming bieden.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Groenten / Kaas
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch