Koude Kip in Romige Saus

Een rustieke foto van koude kip in romige saus, geserveerd op een keramieken bord op een doorleefde houten tafel. De malse, gekoelde plakjes gepocheerde kip zijn overgoten met een fluweelzachte saus van room, mosterd en verse kruiden. Een garnering van fijngesneden peterselie en een vleugje zwarte peper voegen een frisse touch toe. Ernaast ligt een portie knapperige sla en enkele sneetjes vers brood. Op de achtergrond ligt een houten snijplank met extra kip en een schaaltje saus, subtiel vervaagd. Zacht natuurlijk licht zorgt voor een warme en uitnodigende sfeer.

Koude Kip in Romige Saus

Malse kip geserveerd met een romige saus op basis van bouillon, room en tomatenpuree, afgewerkt met truffel.
Porties: 6
Bereidingstijd: 2 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kip van 1 5 kg (of 2 kleine kippen)
  • 2 kalfsschenkels
  • 2 wortelen
  • 1 ui
  • 2 liter water
  • 1 kruidenbosje peterselie, tijm, laurier
  • Peper
  • Zout
  • Voor de saus:
  • 60 g boter
  • 50 g bloem
  • 500 ml ingekookte bouillon
  • 200 ml room
  • 1 gelatineblad
  • 2 eierdooiers
  • 1 el tomatenpuree
  • Rode peper en truffel voor garnering

Instructies

  • Breng water aan de kook met de kalfsschenkels, groenten en kruiden.
  • Laat 1 uur sudderen en voeg de kip toe.
  • Laat nog 1 uur koken.
  • Laat de kip lauw worden en snijd in stukken.
  • Maak een roux van boter en bloem, voeg de ingekookte bouillon toe en roer tot een smeuïge saus.
  • Los de geweekte gelatine op in hete bouillon en meng met room en eierdooiers.
  • Breng op smaak met tomatenpuree en laat afkoelen.
  • Leg de kip op een schaal en overgiet met de saus.
  • Garneer met stukjes rode peper en truffel.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer met rijstsalade of stokbrood.
Wijnadvies:
Een zachte witte wijn zoals Chablis of Rosé d’Anjou past goed bij dit gerecht.

Voedingswaarden

Calories: 520 kcal | koolhydraten: 6 g | Protein: 45 g | Vet: 32 g | Zout: 1.1 g | Sugar: 2 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Kip
Land van herkomst Frankrijk
Jaargetijde: Alle Jaargetijden