Krakelingen
Zelf krakelingen maken is eenvoudig en leuk! Met dit basisrecept maak je heerlijke krakelingen, en je kunt variëren met smaken zoals sinaasappel, chocolade of kruiden.
Ingrediënten
- 150 g boter gesmolten en afgekoeld
- 2 eetlepels grove kristalsuiker
- 2 eetlepels zeer fijne kristalsuiker
- 2,4 dl warm water
- 300 g bloem
- ½ theelepel zout
- 1 eidooier
- 2 theelepels instantgist
Instructies
- Verwarm de oven voor op 190°C.
- Meng 4 eetlepels bloem met de fijne kristalsuiker en de gist.
- Roer het warme water erdoor tot een glad mengsel ontstaat.
- Dek het af en laat het 5 minuten op een warme plek staan.
- Voeg het gistmengsel en de gesmolten boter toe aan de resterende bloem en het zout.
- Kneed het deeg 5 minuten op een met bloem bestoven werkvlak.
- Plaats het deeg in een ingevette kom, dek af en laat het 30 minuten rijzen.
- Verdeel het deeg in 24 porties.
- Rol elk stukje deeg uit en vorm er een krakeling van.
- Leg de krakelingen op een ingevette bakplaat.
- Klop de eidooier los met 1 eetlepel water en bestrijk de krakelingen hiermee.
- Bestrooi met grove kristalsuiker.
- Bak de krakelingen in 10 minuten goudbruin.
- Laat afkoelen op een rooster en bewaar ze in een luchtdichte trommel.
Variaties:
- Krakelingen met sinaasappel & karijVoeg na het rijzen 2 theelepels karwijzaad en 2 eetlepels fijngehakte gekonfijte sinaasappel toe aan het deeg.
- Krakelingen met chocoladedruppelsVoeg na het rijzen 75 g pure chocoladedruppels toe aan het deeg.
- Gekruide krakelingenVoeg na het rijzen 1 theelepel gemalen piment en 1 theelepel gemberpoeder toe aan het deeg.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer de krakelingen bij de koffie of thee voor een feestelijke traktatie.
Wijnadvies:
Een lichte, zoete dessertwijn past goed bij deze knapperige lekkernij.
Voedingswaarden
Calories: 150 kcal | koolhydraten: 18 g | Protein: 2 g | Vet: 8 g | Zout: 0.3 g | Sugar: 4 g