Krakelingen

Krakelingen

Zelf krakelingen maken is eenvoudig en leuk! Met dit basisrecept maak je heerlijke krakelingen, en je kunt variëren met smaken zoals sinaasappel, chocolade of kruiden.
Porties: 24
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g boter gesmolten en afgekoeld
  • 2 eetlepels grove kristalsuiker
  • 2 eetlepels zeer fijne kristalsuiker
  • 2,4 dl warm water
  • 300 g bloem
  • ½ theelepel zout
  • 1 eidooier
  • 2 theelepels instantgist

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Meng 4 eetlepels bloem met de fijne kristalsuiker en de gist.
  • Roer het warme water erdoor tot een glad mengsel ontstaat.
  • Dek het af en laat het 5 minuten op een warme plek staan.
  • Voeg het gistmengsel en de gesmolten boter toe aan de resterende bloem en het zout.
  • Kneed het deeg 5 minuten op een met bloem bestoven werkvlak.
  • Plaats het deeg in een ingevette kom, dek af en laat het 30 minuten rijzen.
  • Verdeel het deeg in 24 porties.
  • Rol elk stukje deeg uit en vorm er een krakeling van.
  • Leg de krakelingen op een ingevette bakplaat.
  • Klop de eidooier los met 1 eetlepel water en bestrijk de krakelingen hiermee.
  • Bestrooi met grove kristalsuiker.
  • Bak de krakelingen in 10 minuten goudbruin.
  • Laat afkoelen op een rooster en bewaar ze in een luchtdichte trommel.

Variaties:

  • Krakelingen met sinaasappel & karijVoeg na het rijzen 2 theelepels karwijzaad en 2 eetlepels fijngehakte gekonfijte sinaasappel toe aan het deeg.
  • Krakelingen met chocoladedruppelsVoeg na het rijzen 75 g pure chocoladedruppels toe aan het deeg.
  • Gekruide krakelingenVoeg na het rijzen 1 theelepel gemalen piment en 1 theelepel gemberpoeder toe aan het deeg.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer de krakelingen bij de koffie of thee voor een feestelijke traktatie.
Wijnadvies:
Een lichte, zoete dessertwijn past goed bij deze knapperige lekkernij.

Voedingswaarden

Calories: 150 kcal | koolhydraten: 18 g | Protein: 2 g | Vet: 8 g | Zout: 0.3 g | Sugar: 4 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gebak / Koek / Snack / Tussendoortje
Land van herkomst Internationaal
Jaargetijde: Alle Jaargetijden