Krokante abrikozencrumble met koekjeskorst
Een smeuïge abrikozenvulling onder een knapperige kruimellaag van cantuccinikoekjes – heerlijk warm uit de oven met slagroom of zure room.
Ingrediënten
- 1 eetlepel citroensap
- 10 cantuccini koekjes
- 2 blikjes abrikozen à 425 g
- 2 theelepels koud water
- 40 g suiker
- 65 g koude roomboter
- 75 g bloem
- 1 zakje vanillesuiker
Instructies
- Laat de abrikozen uitlekken in een zeef.
- Vet een taartvorm dun in met ½ eetlepel boter.
- Snijd de abrikozen in schijfjes en leg ze in de vorm.
- Besprenkel de abrikozen met het citroensap.
- Verkruimel de cantuccini fijn (bij voorkeur in de keukenmachine).
- Meng de cantuccinikruimels met de bloem in een kom.
- Snijd de rest van de boter met twee messen door het bloemmengsel.
- Kneed de boter luchtig door de bloem met de vingertoppen van één hand.
- Voeg suiker en vanillesuiker toe en kneed tot een kruimelig deeg ontstaat.
- Sprenkel 2 theelepels koud water over het deeg en roer met een vork door.
- Bewaar het deeg afgedekt in de koelkast tot gebruik.
- Verwarm de oven voor op 200 °C (gasovenstand 4).
- Verdeel het kruimeldeeg gelijkmatig over de abrikozen.
- Bak de abrikozencrumble in ca.
- 25 minuten goudbruin.
- Serveer warm met licht geklopte ongezoete slagroom of een schep zure room.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer warm met een toefje ongezoete slagroom of een lepel frisse zure room voor een perfect contrast.
Wijnadvies:
Combineer met een gekoelde Moscato d’Asti of een zachte dessertwijn zoals een Sauternes.
Voedingswaarden
Calories: 310 kcal | koolhydraten: 40 g | Protein: 3 g | Vet: 15 g | Zout: 0.2 g | Sugar: 26 g