Kruidige Bonenschotel

Een kruidige bonenschotel met een rijk gekruide saus, geserveerd in een aardewerken schaal op een houten tafel, met een vintage mediterrane keuken op de achtergrond, voorzien van pastelgekleurde tegels en verse kruiden

Kruidige Bonenschotel

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
als je d bonen eerst moet weken 2 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • pan met dikke bodem

Ingrediënten

  • Bruine bonen gedroogd of uit blik
  • Olie
  • Ui
  • Prei wit gedeelte
  • Wortel
  • Zoet paprikapoeder
  • Chilipoeder
  • Peper
  • Gedroogde koriander
  • Knoflook
  • Paksoi wit + groen gedeelte
  • Sambal optioneel
  • Tomatenstukjes uit blik
  • Tomatenpuree
  • Ketchup

Instructies

  • Als gedroogde bonen worden gebruikt, week ze dan een nacht van tevoren in ruim water.
  • Giet af en kook ze in vers water met bonenkruid en bouillon gedurende 1-2 uur, afhankelijk van de ouderdom van de bonen.
  • Verhit in een pan met dikke bodem de olie.
  • Bak op laag vuur de gesneden ui, wortel en het witte gedeelte van de prei.
  • Voeg paprikapoeder, chilipoeder, peper, gedroogde koriander en knoflook toe.
  • Snijd de paksoi in stukken en voeg zowel het witte als groene gedeelte toe aan de pan.
  • Voeg ook de tomatenstukjes uit blik, tomatenpuree en naar smaak ketchup en/of sambal toe.
  • Roer alles goed door en laat het ongeveer 15 minuten pruttelen.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:

Serveer de bonenschotel met rijst, brood, appelmoes en eventueel opgebakken tofu gemarineerd in shoyu. Een frisse salade vormt ook een goede aanvulling.

Wijnadvies:

Deze bonenschotel gaat goed samen met een lichte en fruitige rode wijn, zoals een Merlot of een jonge Rioja. Als je liever wit drinkt, kies dan voor een frisse en aromatische wijn zoals een Sauvignon Blanc.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Hoofdgerechten
Land van herkomst Nederland
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij / Tarwevrij / Vegetarisch