Kruidige Visballetjes Curry
Muchli kari
Equipment
- braadslee
- Middelgrote kom
- Diepe pan met dikke bodem
- grote pan met dikke bodem
- vijzel
Ingrediënten
Voor de Visballetjes:
- 750 g witvisfilet schelvis of kabeljauw
- Sap van ½ citroen
- 1 ei
- ½ theelepel zout
- Versgemalen zwarte peper
- 50 g kikkererwtenmeel besan
- 4 verse groene chilipepers ontpit en fijngehakt
- 1 middelgrote ui fijngehakt
- 2 eetlepels broodkruim
- Plantaardige olie of ghee om te bakken
Voor de Saus:
- 100 g ghee
- 1 grote ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook gesnipperd
- 7 cm pijpkaneel
- 2 laurierblaadjes
- 2 theelepels gemalen komijn
- 2 theelepels gemalen koriander
- 1½ theelepel kurkuma
- 1 theelepel chilipoeder
- 150 g tomatenpuree
- 6 dl kippenbouillon
- Sap van ½ citroen
- 50 g gedroogde kokos
- Zaad van 10 kardemompeulen
- 2 theelepels fenegriekzaad
- Verse korianderblaadjes ter garnering
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Leg de visfilets in een ovenvaste schaal, besprenkel ze met citroensap, dek af met folie en pocheer ze gedurende 15 minuten in de voorverwarmde oven tot ze gaar zijn.
- Laat de vis afkoelen.
- Klop in een middelgrote kom het ei met zout en peper naar smaak.
- Voeg geleidelijk het kikkererwtenmeel toe en klop tot een glad beslag.
- Voeg de fijngehakte chilipepers, ui en broodkruim toe aan het beslag.
- Meng goed.
- Pluk de afgekoelde vis uit elkaar, verwijder eventueel vel en graatjes, en voeg de vis toe aan het beslag.
- Meng tot een stevig deeg en vorm hiervan circa 20 balletjes ter grootte van een abrikoos.
- Verhit de olie in een diepe pan met dikke bodem en frituur de visballetjes in porties gelijkmatig bruin.
- Laat uitlekken op keukenpapier en houd warm in een oven.
- Voor de saus: Smelt de ghee in een grote pan met dikke bodem en fruit de ui en knoflook goudgeel gedurende 4-5 minuten op matig vuur.
- Voeg de pijpkaneel, laurierblaadjes, gemalen komijn, gemalen koriander, kurkuma en chilipoeder toe.
- Roerbak nog 2 minuten.
- Roer de tomatenpuree erdoor, verhoog het vuur en breng aan de kook.
- Voeg geleidelijk kippenbouillon en citroensap toe.
- Strooi er zout en kokos over, laat de saus 10 minuten zachtjes pruttelen.
- Maal de kardemomzaden en fenegriekzaden fijn in een vijzel.
- Roer ze door de saus en voeg de visballetjes toe.
- Laat nog 5 minuten zachtjes sudderen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer de visballetjes curry in een schaal, garneer met verse korianderblaadjes en serveer warm.