La Gubana: Italiaanse Vruchtenstrudel uit Friuli
La Gubana is een traditionele Italiaanse vruchtenstrudel uit Friuli, gevuld met rozijnen, noten, amandelspijs en een vleugje eau de vie. Een feestelijke traktatie!
Equipment
- Ronde springvorm (28 cm Ø)
Ingrediënten
- 350 g bloem
- 75 g fijne suiker
- 175 g zachte boter in kleine blokjes
- 5 eieren 2 hele eieren en 3 eidooiers
- 2 eetlepels Grappa eau de vie
- 75 g rozijnen geweekt in zoete witte wijn
- 100 g grofgehakte hazelnoten
- 75 g gehakte pijnboompitten
- 50 g gehakte geconfijte sinaasappelschil
- 30 g sukade grofgehakt
- 1 eetlepel geroosterde broodkruimels
- Sap van 1 sinaasappel
- Geraspte schil van ½ citroen
- 100 g amandelspijs
- 1 eetlepel poedersuiker
- 2 eetlepels Poire eau de vie
Instructies
Deeg:
- Meng de bloem en suiker in een kom en maak een kuiltje in het midden.
- Voeg de blokjes boter toe en kneed kort door elkaar.
- Voeg 2 eidooiers en de Grappa toe en kneed tot een soepel deeg.
- Laat het deeg afgedekt 1 uur rusten in de koelkast.
Vulling:
- Week de rozijnen 30 minuten in de zoete witte wijn en laat ze uitlekken.
- Meng de hazelnoten, pijnboompitten, rozijnen, sinaasappelschil, sukade, broodkruimels, sinaasappelsap, citroenschil en amandelspijs in een kom.
- Klop de eiwitten met de poedersuiker stijf.
- Meng 2 eidooiers door het notenmengsel en spatel vervolgens voorzichtig de stijfgeklopte eiwitten erdoor.
Afwerking:
- Verwarm de oven voor op 190°C.
- Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 80 x 40 cm.
- Leg de vulling als een lange worst in het midden van het deeg.
- Rol het deeg stevig om de vulling en druk de randen goed vast.
- Vorm de deegrol voorzichtig tot een spiraal en plaats deze in de ingevette springvorm op bakpapier.
- Bestrijk het deeg met losgeklopte eidooier.
- Bak de Gubana ongeveer 50 minuten in het midden van de oven tot hij goudbruin en gaar is.
- Schenk direct na het bakken de Poire eau de vie over de warme Gubana.
- Laat de Gubana volledig afkoelen voordat je hem serveert.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer de Gubana koud in dunne plakken met een kop sterke espresso of een glaasje Grappa voor een authentieke Italiaanse ervaring.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Vin Santo past perfect bij de rijke, zoete smaken van de Gubana.
Voedingswaarden
Calories: 450 kcal | koolhydraten: 48 g | Protein: 8 g | Vet: 22 g | Zout: 0.3 g | Sugar: 30 g