Leidse Hutspot met Witte Bonen en Spek

Leidse hutspot III, een smeuïge mix van aardappelen, hutspotgroenten en witte bonen, gecombineerd met knapperige spekblokjes en een vleugje versgemalen peper. Een eenvoudig en smaakvol traditioneel gerecht.

Leidse Hutspot met Witte Bonen en Spek

Een stevige Leidse hutspot met witte bonen, spek en hutspotgroenten, een heerlijke maaltijd om het herfstseizoen mee in te luiden.
Porties: 4
Bereidingstijd: 25 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g aardappels geschild en in blokjes
  • Zout naar smaak
  • 1 kg panklare hutspotgroenten
  • 250 g spekblokjes
  • 720 g witte bonen uit pot
  • Versgemalen peper naar smaak

Instructies

  • Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in blokjes.
  • Kook de aardappelen en de hutspotgroenten zachtjes in een pan met weinig water en zout gedurende ± 15 minuten, schep af en toe om.
  • Bak in een andere pan de spekblokjes in ± 4 minuten zachtjes uit.
  • Giet de aardappelen en hutspotgroenten af.
  • Schep de witte bonen met het vocht en het spek met het vet door de aardappelen en groenten en warm de hutspot al omscheppend nog ± 5 minuten zachtjes door.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer met een beetje mosterd en een stukje rookworst voor de klassieke smaak.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij de rijke smaken van deze hutspot.

Voedingswaarden

Calories: 350 kcal | koolhydraten: 45 g | Protein: 18 g | Vet: 12 g | Zout: 1.2 g | Sugar: 6 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Hoofdgerechten / Stamppot / Vlees
Land van herkomst Noord Holland
Jaargetijde: Herfst
Feestdagen etc Leidens Ontzet