Leidse Hutspot volgens Traditioneel Recept
Geniet van de traditionele Leidse hutspot, een gerecht met een historisch verhaal, met witte bonen, wortelen, pastinaken en mager spek, een waar stukje geschiedenis op je bord.
Ingrediënten
- 500 g witte bonen
- Zout naar smaak
- 1½ kg winterwortelen geschild en in blokjes
- 750 g pastinaken geschild en in blokjes
- 500 g ui gesnipperd
- 500 g mager spek
- 500 g klapstuk in stukken
Instructies
- Week de witte bonen een nacht in water.
- Breng ze in het weekwater met wat zout aan de kook en voeg het spek en de klapstuk toe.
- Schrap de wortelen en pastinaken en snijd ze in blokjes.
- Snipper de uien.
- Voeg dit alles bij de bonen en het vlees en laat de hutspot 45-60 minuten zachtjes koken.
- Let op dat de inhoud niet droog kookt en aanbrandt; voeg zo nodig wat water toe.
- Neem de stukken vlees uit de hutspot en snijd ze in plakken.
- Roer de hutspot met een houten lepel door (niet stampen) en kruid met versgemalen peper.
- Serveer het in plakken gesneden vlees erbij.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer de hutspot met wat roomboter of een frisse komkommersalade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij het hartige van het vlees en de zachte smaken van de hutspot.
Voedingswaarden
Calories: 410 kcal | koolhydraten: 55 g | Protein: 28 g | Vet: 14 g | Zout: 2.1 g | Sugar: 7 g