Limburgse rijstevlaai

Limburgse rijstevlaai

Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • een gladde ingevette vlaaivorm van 28-30 cm doorsnee met een rand van minstens 3 cm

Ingrediënten

Voor de vulling:

  • 1 liter volle melk
  • 160 gram rijst kortkokende
  • 125 gram suiker
  • 1 eetlepel custardpoeder
  • 3 gesplitste eieren
  • 2 eetlepels sinaasappellikeur bijvoorbeeld Grand Marnier
  • 1 mespunt zout

Voor de bodem:

  • 15 gram verse gist of 7 gr gedroogde
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 dl lauwe melk
  • 250 gram bloem
  • 20 gram boter
  • ½ ei losgeklopt
  • 1 theelepel zout

Instructies

Vulling:

  • Verwarm de melk, strooi de rijst en de suiker erin, breng aan de kook en kook de rijst op laag vuur in 12 minuten gaar.
  • Los het custardpoeder in 1 eetlepel melk op, roer dit in een straaltje door de rijst en kook het 1 minuut mee.
  • Laat dit onder af en toe roeren afkoelen.

Bodem:

  • Meng de gist met de suiker en 4 eetlepels melk en laat dit 15 minuten staan.
  • Zeef de bloem, maak er een kuiltje in en schenk daar het gistmengsel in.
  • Voeg de boter en het ei toe.
  • Strooi het zout op de bloem en schenk driekwart van de melk in het kuiltje.
  • Roer het om en kneed het tot een soepel deegbal.
  • Laat die afgedekt met plasticfolie 1 uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Rol het deeg tot een ronde lap uit en bekleed de vorm hiermee.
  • Prik de bodem regelmatig in.
  • Dek het deeg af en laat het nog 30 minuten rijzen.
  • Klop de eidooiers en de likeur door de rijstepap.
  • Klop de eiwitten met zout stijf en spatel ze snel door de rijstepap.
  • Schep de vulling op het deeg en strijk hem glad.
  • Bak de vlaai 25-30 minuten in het midden van de oven.
  • Laat hem uit de oven ± 5 minuten afkoelen
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Taart