Linzensoep met groene groenten

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 200 g linzen
  • l water of groentebouillon (of water met 3 koffielepels groentebouillonpoeder)
  • 200 g wortel
  • theelepel zout mits geen groentebouillonpoeder gebruikt
  • 4 takjes tijm
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 takjes peterselie
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 250 g uien
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 250 g snijbiet paksoi, wilde spinazie of broccoli
  • ½ eetlepel citroensap
  • ½ theelepel zwarte peper
  • 6 eetlepels volle yoghurt

Instructies

  • Was de linzen in een zeef onder koud stromend water en kook ze in het water met de in blokjes gesneden wortel, het zout, de tijm, de (met het lemmet van een groot mes) geplette teentjes knoflook, de takjes peterselie en de laurierblaadjes beetgaar.
  • (Tot zo ver kan de soep van tevoren worden bereid).
  • Verhit de olijfolie in een wok of wijde braadpan en bak de gepelde, fijngehakte uien met het komijnpoeder 5-7 minuten.
  • Was en droog intussen de gekozen groente en snijd deze klein.
  • Verwijder de laurierblaadjes, de takjes tijm, de geplette knoflook en de peterselie en voeg de versgesneden groente aan de soep toe.
  • Kook de groente beetgaar.
  • Voeg van het vuur af het citroensap (proef na½ eetlepel en voeg zo nodig meer toe) en de peper toe.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer de hete soep met in het midden een eetlepel volle yoghurt erop en een snee grof boerenbrood.

Info:

Maaltijdsoepen zijn ideaal voor drukke dagen. Ze kunnen de dag van tevoren worden bereid en vlak voor de maaltijd opnieuw worden verwarmd.
Voeg de verse groenten pas toe als de soep opnieuw wordt verwarmd. Dan blijft de kleur van de groente beter behouden en krijgt de soep een fris uiterlijk.
Kies voor de linzen de 'gewone' bruine of oranje exemplaren, of de AOC-(gegarandeerde herkomst) kwaliteit groene linze uit Le Puy-en-Velay. Hier wordt de groene linze al sinds de Gallo-Romeinse tijd geteeld. De vulkanische grond geeft de linze zijn karakteristieke smaak.
Linzen zijn rijk aan plantaardige eiwitten, ijzer en magnesium.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Soep
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch