Linzensoep van Astrid Veltman v4
Ingrediënten
- 125 gram groene linzen
- ½ liter water
- 1 ui
- 2 wortels
- 1 takje selderij
- boter
- 7½ dl kippenbouillon
- 1 takje tijm
- kardemompoeder
- 50 gram gerookt spek reepjes
- peper
- 4 sneetjes bruinbrood
- zout
Instructies
De dag vooraf:
- Spoel de linzen en week ze in ½ liter water.
De dag zelf:
- Maak de ui, de wortels en het selderijtakje schoon en snipper alles fijn.
- Smelt een klontje boter in een diepe schaal, afgedekt met een velletje keukenpapier, 2 minuten op de smeltstand(± 500 Watt).
- Roer er de groenten door en zet de schaal, afgedekt (met een bord),
- 3-5minuten op de hoogste stand in de magnetron.
- Voeg dan de linzen, het weekvocht, de kippenbouillon, de tijm en 1 mespunt kardemompoeder toe en breng het gerecht, afgedekt, in 4-6 minuten op de hoogste stand aan de kook.
- Laat de soep, afgedekt, op de sudderstand (650 Watt) in 35-40 minuten verder gaar koken.
- Steek intussen vormpjes uit het brood en bak die samen met de spekreepjes op de traditionele wijze in de pan.
- Verwijder het tijmtakje uit de soep en maak de soep (eventueel met een mixer) fijn.
- Breng op smaak met peper, zout en nog een snufje kardemom.
- Serveer de broodjes en de spekreepjes erbij.
Notities / Tips / Wijnadvies
Als u sneller wilt werken, kunt u de broodvormpjes door ongebakken dobbelsteentjes brood vervangen.