Linzer Koekjes

Heerlijke, knapperige Linzer koekjes gevuld met frambozenjam en bestoven met poedersuiker. Perfect voor bij de thee of als zoete traktatie.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 100 g kristalsuiker
  • 150 g geroosterde blanke hazelnoten
  • 2 el poedersuiker
  • 225 g boter
  • 300 g bloem
  • 50 g frambozenjam
  • 2 tl kaneel
  • ¼ tl kruidnagelpoeder
  • ¼ tl zout
  • 2-3 tl geraspte citroenschil van 1 citroen

Instructies

  • Maal de hazelnoten in een foodprocessor fijn.
  • Voeg bloem, kristalsuiker, zout, kaneel, kruidnagelpoeder en boter toe.
  • Meng alles met de pulseerknop tot een kruimelige massa.
  • Voeg de geraspte citroenschil toe en mix tot een samenhangend deeg.
  • Druk het deeg tot een platte, ronde vorm.
  • Verpak het deeg in aluminiumfolie en laat 30 minuten opstijven in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 175°C (gasstand 2-3).
  • Rol het deeg uit op een bebloemd werkvlak tot een dikte van 3 mm.
  • Steek koekjes uit met een koekjessteker, zorg voor gelijke aantallen.
  • Steek bij de helft van de koekjes een rondje uit het midden.
  • Leg de koekjes op een bakplaat en bak 8-10 minuten in de oven.
  • Laat de koekjes volledig afkoelen.
  • Smeer op de hele koekjes een lepeltje frambozenjam.
  • Druk er een open koekje op en bestuif met poedersuiker.
  • Bewaar gevulde koekjes maximaal 2 dagen, ongevulde tot een week.

Variaties:

  • Linzer koekjes met citroenVerdubbel de hoeveelheid geraspte citroenschil (4-6 theelepels).
  • Vul de koekjes met lemon curd en bestuif met poedersuiker.
  • Linzer koekjes met appelBesmeer de koekjes met appelvruchtenspread in plaats van frambozenjam.
  • Bestuif met poedersuiker.
  • Linzer koekjes met amandelenVervang de hazelnoten door amandelen.
  • Vul de koekjes met frambozenjam en bestuif met poedersuiker.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer de koekjes met een kopje thee of koffie voor een gezellige middag.
Wijnadvies:
Combineer met een zoete dessertwijn zoals een Muscat of een lichte Spätlese.

Voedingswaarden

Calories: 180 kcal | koolhydraten: 20 g | Protein: 2 g | Vet: 10 g | Zout: 0.1 g | Sugar: 8 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gebak / Koek / Noten / Snack / Tussendoortje
Land van herkomst Oostenrijk
Jaargetijde: Alle Jaargetijden