Luchtige Kaassoufflé met Gruyère en Emmentaler

Een rustieke houten tafel met een versgebakken, goudbruine kaassoufflé met Gruyère en Emmentaler, geserveerd in een keramische ovenschaal. Ernaast liggen een stuk Gruyère, een blok Emmentaler en een schaaltje crème fraîche, in een warme en sfeervolle setting.

Luchtige Kaassoufflé met Gruyère en Emmentaler

Een klassieke kaassoufflé met Gruyère en Emmentaler, licht en luchtig, perfect voor een elegante lunch of diner.
Porties: 4
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Total time 1 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • Soufflévorm of ronde ovenschaal (Ø ± 18 cm)

Ingrediënten

  • 1 el boter om in te vetten
  • 50 g bloem
  • 50 g boter
  • Crème fraîche 2 el
  • 4 eieren
  • 100 g Gruyère geraspt
  • 3 dl melk
  • Mespunje nootmuskaat
  • Peper
  • 50 g Emmentaler geraspt
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C en vet de vorm in.
  • Smelt de boter in een pan, roer de bloem erdoor, voeg scheutje voor scheutje de melk toe en blijf roeren tot een dikgebonden saus ontstaat.
  • Roer de geraspte kaassoorten en de crème fraîche erdoor en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Splits de eieren boven 2 kommen.
  • Roer van het vuur af de eidooiers door de kaassaus.
  • Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door de saus.
  • Schep het mengsel in de vorm en bak in het midden van de oven in ± 40 minuten mooi rijzend en goudbruin.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer direct met gemengde sla.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals een Chardonnay of Sauvignon Blanc, past goed bij de kaassoufflé.

Voedingswaarden

Calories: 380 kcal | koolhydraten: 15 g | Protein: 20 g | Vet: 28 g | Zout: 1 g | Sugar: 3 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Ei / Kaas / Ovenschotel
Land van herkomst Frankrijk
Jaargetijde: Alle Jaargetijden
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch