Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
- Rastervorm (optioneel)
- Vlaaivorm met een diameter van 26 cm
Ingrediënten
Voor het Deeg:
- 350 gram bloem
- 7 gram instant gist
- 22 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 100 ml melk
- 50 ml water
- 2 theelepels amandelaroma
- 45 gram zachte gezouten roomboter
- 1 ei
- Snufje zout
- Paneermeel of beschuitkruimels
Voor de Vulling:
- 600 gram abrikozen uit blik
- 300 gram abrikozenjam
- 30 gram maïzena
- Snufje witte peper
- 15 ml abrikozenlikeur
Instructies
- Meng alle ingrediënten voor het deeg (behalve de boter en zout) in een kom van een mixer en mix op lage snelheid tot al het vocht is opgenomen (ongeveer 2-3 minuten).
- Voeg het zout toe en kneed vervolgens 5 minuten op een hogere snelheid.
- Voeg de boter toe en kneed tot het deeg soepel is en de boter volledig is opgenomen (ongeveer 4-6 minuten).
- Leg het deeg in een ingevette kom, dek af en laat het rijzen voor 45-60 minuten.
- Rol 2/3 van het deeg uit en bekleed hiermee een ingevette vlaaivorm.
- Prik met een vork gaatjes in het deeg en laat nog even rijzen.
- Bestrooi de bodem met paneermeel of beschuitkruimels.
- Schep de abrikozenvulling op het deeg.
- Rol het resterende deeg uit tot een ronde lap en snijd er reepjes van om een raster bovenop de vulling te maken, of gebruik een rastervorm.
- Bak de vlaai in een voorverwarmde oven op 180°C (boven- en onderwarmte) gedurende 20-25 minuten, tot het deeg goudbruin is.
Optioneel:
- Lak de vlaai af met een siroop van suiker, water en abrikozenlikeur voor een glanzende finish.
Notities / Tips / Wijnadvies
- Voor een stevigere bodem, bak de vlaai nog even na op alleen onderwarmte.
- Serveer de vlaai op kamertemperatuur voor de beste smaakervaring.