Luxe Chocoladecake met Ganache en Romige Vanillesaus
Geniet van deze decadente chocoladecake met een fluweelzachte ganache en romige vanillesaus. Perfect als feestelijk dessert of traktatie!
Ingrediënten
Voor de Chocoladecake:
- 60 g chocolade
- 1 theelepel oploskoffie
- 200 g bloem
- 30 g cacaopoeder
- 1 theelepel bakpoeder
- Snufje zout
- 120 g boter
- 250 g basterdsuiker
- 2 grote eieren
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 beker zure room
Voor de Chocoladeganache:
- 80 g chocolade
- 0,6 dl slagroom
- 1 eetlepel zachte boter
Voor de Vanillesaus:
- ¼ liter melk
- ¼ liter slagroom
- 120 g suiker
- 1 vanillestokje
- 2 eidooiers
- 2 eetlepels melk achtergehouden
- 10 g maïzena
Instructies
Chocoladecake:
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Hak de chocolade in stukjes en smelt samen met oploskoffie in 2 dl kokend water op laag vuur.
- Zeef bloem, cacaopoeder, bakpoeder en zout samen.
- Klop de boter romig met een mixer en voeg basterd- en vanillesuiker toe.
- Voeg één voor één de eieren toe en klop goed door.
- Voeg om en om het bloemmengsel, zure room en chocoladesaus toe.
- Schep het beslag in een beboterde en met cacaopoeder bestoven bakvorm.
- Bak 1,5 uur in het midden van de oven.
- Laat de cake afkoelen op een rooster.
Chocoladeganache:
- Hak de chocolade in stukjes.
- Verwarm de slagroom en laat de chocolade erin smelten op laag vuur.
- Roer de zachte boter erdoor tot een glad mengsel ontstaat.
Vanillesaus:
- Breng melk, slagroom, suiker en een opengesneden vanillestokje aan de kook.
- Klop eidooiers los met 2 eetlepels melk en maïzena.
- Voeg een beetje van het hete melkmengsel toe aan de eidooiers en giet terug in de pan.
- Laat 3 minuten zachtjes koken, zeef en laat afkoelen.
Serveren:
- Snijd de chocoladecake in punten.
- Schenk de chocoladeganache erover.
- Giet vanillesaus rondom de cake.
- Serveer direct.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer de cake met een bolletje vanille-ijs voor een extra feestelijke touch.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een Pedro Ximénez sherry combineert perfect met de rijke chocolade- en vanillesmaken.
Voedingswaarden
Calories: 450 kcal | koolhydraten: 50 g | Protein: 7 g | Vet: 25 g | Zout: 0.5 g | Sugar: 35 g