Maaltijdsalade met oude of overjarige Goudse
Equipment
Ingrediënten
- 350 gram jonge spinazie
- 200 gram Goudse kaas oude of overjarige / aan een stuk
- 100 gram pijnboompitten
- 50 gram Mon Chou
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels slagroom of crème fraîche
- 1½ eetlepel limoensap - of citroensap
- zout
- 12 zwarte olijven ontpitte
- 2 bosuitjes
- versgemalen zwarte peper
Instructies
- Spoel de spinazie enkele malen in ruim koud water, laat de groente uitlekken, maak ze daarna zo droog mogelijk (slacentrifuge) en verwijder alle stelen.
- Verbrokkel de kaas of snijd hem in heel kleine blokjes.
- Verhit een droge koekenpan en laat daarin de pitten onder voortdurend roeren goudbruin roosteren.
- Neem de pan, zodra de pitten lekker beginnen te ruiken, van het vuur.
- Spreid de pitten op een koud bord uit en laat ze volkomen afkoelen.
- Klop met een keukenmachine een gladde saus van de roomkaas, de olijfolie, de slagroom of crème fraîche en het limoen- of citroensap en voeg naar smaak zout en peper toe.
- Hak de olijven in kleine stukjes en snipper de bosuitjes.
- Schep de spinazie, de helft van de kaas, de helft van de pijnboompitten, olijven en bosuitjes luchtig door elkaar.
- Verdeel de salade over de borden en strooi er de rest van de kaas en van de pijnboompitten over.
- Serveer er de kaassaus apart in een sauskom bij.
Notities / Tips / Wijnadvies
Geef er dunne sneetjes warm ciabattabrood bij.