Salade met in koffie gepekelde lamsfilet

Mediterraanse Koffie-gepekelde Lamssalade

Porties: 4
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 4 lamsfilets van 120 g elk
  • 300 ml koffie
  • 100 ml sinaasappelsap
  • 1 kardemompeul
  • 1 kleine kaneelstokje
  • 1 steranijs
  • 1 sjalot
  • 40 g zout
  • 40 ml olijfolie
  • 1 takje rozemarijn
  • 100 g feta
  • 12 trostomaten
  • 50 g pijnboompitten
  • 1 granaatappel
  • 100 ml olijfolie voor vinaigrette
  • 30 ml sushiazijn
  • 1 sinaasappel
  • 2 takjes munt
  • 3 takjes koriander
  • Peper & zout
  • ½ Turks pidebrood
  • 1 teen knoflook

Instructies

  • Snijd de sjalot in dunne ringen.
  • Kneus de kardemompeul en steranijs.
  • Zet 300 ml koffie en breng aan de kook met sinaasappelsap, kardemom, kaneel, sjalot, steranijs en zout.
  • Roer tot het zout is opgelost.
  • Laat de pekel afkoelen, marineer de lamsfilets gedurende 30 minuten.
  • Dep de lamsfilets droog.
  • Doe ze met rozemarijn en olijfolie in een vacuümzak en vacumeer op stand 3.
  • Gaar de lamsfilets sous-vide in een stoomoven op 56 °C gedurende 1 uur.
  • Laat afkoelen in de zak.
  • Voor de garnituur: Snijd feta in blokjes, granaatappel pitjes eruit halen.
  • Rooster pijnboompitten goudbruin.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Besprenkel de tomaten met olie, peper en zout.
  • Pof ze 10-15 minuten.
  • Voor de vinaigrette: Snijd schil van sinaasappel, snijd de partjes in blokjes.
  • Hak munt en koriander fijn.
  • Meng sinaasappel, kruiden, azijn en olijfolie.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Voor het brood: Verwarm een grillpan.
  • Pers knoflook uit, meng met olijfolie.
  • Snijd brood in plakken van 1 cm, besmeer met knoflookolie, grill tot krokant.
  • Grill de lamsfilets.
  • Meng feta, tomaten, granaatappelpitjes en rucola met vinaigrette.
  • Verdeel lamsplakken over borden, leg salade erop, besprenkel met vinaigrette.
  • Serveer met gegrild brood.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige rosé past goed bij de mediterrane smaken en de sappige lamssalade.

Voedingswaarden

Calories: 540 kcal | koolhydraten: 20 g | Protein: 25 g | Vet: 40 g | Zout: 1.2 mg | Sugar: 10 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Salade / Vlees
Land van herkomst Mediterraan
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij / Tarwevrij