Mediterrane boerenkoolstamppot met romige aardappelpuree, boerenkool, salami, gesmolten mozzarella, olijven en goudbruine pijnboompitten. Een smaakvolle en kleurrijke ovenschotel.

Mediterrane Twist op Boerenkoolstamppot

Een verrassende twist op de traditionele boerenkoolstamppot met een Mediterrane smaak, dankzij salami, mozzarella, olijven en pijnboompitten.
Porties: 4
Bereidingstijd: 45 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ½ kg aardappels Eigenheimers of Irene
  • 1 grote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 500 g boerenkool gesneden
  • 175 g salami in dikke plakken
  • 1 mozzarella kaasje
  • 50 g olijven
  • Zout peper
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 dl melk
  • 3 eetlepels pijnboompitten

Instructies

  • Snijd de geschilde aardappelen in stukken.
  • Snipper de ui en de knoflook.
  • Was de boerenkool.
  • Snijd de salami in dobbelsteentjes.
  • Snijd het mozzarellakaasje in plakken.
  • Snijd de olijven in vieren.
  • Kook de aardappelen in water met zout in ± 20 minuten gaar.
  • Verhit de olie in een ruime pan en fruit de ui met de knoflook al omscheppend 5 minuten.
  • Voeg de boerenkool toe en bak die al omscheppend 5 minuten mee.
  • Schenk ± 1 1/2 dl heet water in de pan en voeg naar smaak zout toe.
  • Kook de boerenkool op laag vuur in ± 20 minuten gaar.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze met de melk en de boerenkool fijn.
  • Schep de salami erdoor en doe de stamppot over in een ovenschaal.
  • Verdeel er de plakjes mozzarella, de olijven en de pijnboompitten over en laat de kaas onder de hete grill in ± 5 minuten smelten en de pijnboompitten lichtbruin kleuren.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer de stamppot met een frisse groene salade en een glas witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, voor een compleet maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse, lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Voedingswaarden

Calories: 620 kcal | koolhydraten: 70 g | Protein: 25 g | Vet: 30 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 6 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Hoofdgerechten / Stamppot / Vlees
Land van herkomst Fusion / Mediterraan / Nederland
Jaargetijde: Winter