Meloen met kip en asperges

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 2 Cavaillon meloentjes

voor de dressing

  • 2 lente-uitjes
  • 1 theelepel fijne mosterd
  • 2 eetlepels citroensap
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 eetlepel grappa of droge witte vermout Noilly Prat, eventueel droge witte wijn
  • zout
  • peper

voor de salade

  • een scheutje zonnebloemolie
  • 200 g kipfilet
  • zout
  • peper
  • 3 eetlepels grappa of droge witte vermout (Noilly Prat), eventueel droge witte wijn
  • 325 g groene asperges
  • 1 eetlepel geroosterd sesamzaad

Instructies

  • Halveer de meloentjes en haal het vruchtvlees eruit met een bolletjesboor of snijd het in blokjes.
  • Maak voor de dressing de lente-uitjes schoon en snijd ze in ringen.
  • Klop een dressing van de ingrediënten.
  • Verhit een klein scheutje olie in een koekenpan en bak de kipfilet aan beide kanten in 3-4 minuten aan.
  • Bestrooi ze met zout en peper en schenk de grappa, vermout of witte wijn erbij.
  • Laat de kip, afgedekt, in ± 8 minuten gaar smoren.
  • Neem de kip uit de pan en schenk het bakvocht bij de dressing.
  • Snijd de afgekoelde kip in blokjes.
  • Schil zo nodig het houtige onderstukje van de asperges, was de groente en stoom de asperges, afhankelijk van de dikte en ouderdom, afgedekt, in 5-8 minuten beetgaar.
  • Neem de asperges uit de pan en laat ze afkoelen.
  • Snijd de asperges in diagonale stukjes van 4-5 cm lengte.
  • Halveer dikkere exemplaren in de lengte.
  • Meng de asperges met de kip en de dressing en vul de meloenhelften hiermee.
  • Bestrooi met geroosterd sesamzaad.

Notities / Tips / Wijnadvies

Variatietip:

Neem gerookte kipfilet in plaats van zelf het kipfilet te bakken.
Of vervang de kipfilet door rauwe (Ganda)ham.
Garneer in dit geval met fijngeknipte salie in plaats van sesamzaad.

Info:

Een feestelijk lunchgerecht dat ook heel goed als hoofdgerecht kan worden geserveerd. Maak in het laatste geval een dubbele hoeveelheid vulling.
Meloenen zijn er in soorten en maten. Van heel groot tot klein, van friszuur tot honingzoet. Kies voor dit gerecht liefst de kleine Cavaillon meloenen, zodat een halve per persoon kan worden gevuld. Natuurlijk kan ook gewoon het vruchtvlees van bijvoorbeeld een ogenmeloen in stukjes door de salade worden gemengd.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Brunch / Fruit / Kip / Lunch