Mosselsoep met knolselderij

Mosselsoep met knolselderij

AH 12 maanden Lekker Eten
Porties: + personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg mosselen
  • 4 el olijfolie
  • 6 sjalotten fijngehakt
  • 200 ml droge witte wijn
  • ½ knolselderij ca. 350 g, geschild
  • 1 bekertje slagroom 125 ml
  • 200 g zeewolf of pangasiusfilet in reepjes
  • 3 el verse peterselie fijngehakt

Instructies

  • Spoel in een zeef de mosselen af met koud water.
  • Verwijder exemplaren die openstaan.
  • Verwarm 2 el olie in een grote pan en fruit de helft van de sjalotten zachtjes 1 minuut.
  • Voeg de mosselen toe en schep ze samen met de sjalotten om.
  • Voeg de wijn toe en leg de deksel op de pan.
  • Stoom de mosselen op hoog vuur in ca. 6 min. tot ze gaar zijn en openstaan.
  • Schud de mosselen in de pan (met de deksel erop) tussendoor een of twee keer. Giet het vocht uit de pan en vang het op in een kom.
  • Maak van dit vocht straks de soep.
  • Laat de mosselen afkoelen en haal driekwart van de mosselen uit de schelp. Verwijder mosselen die niet open zijn.
  • Snijd de knolselderij in kleine blokjes.
  • Verhit de rest van de olie in een grote pan, fruit de rest van de sjalotten zachtjes 2 minuten.
  • Voeg de knolselderij toe. Giet het mosselvocht in een maatbeker en vul het af met water tot een liter.
  • Voeg het vocht toe aan de knolselderij, breng de soep aan de kook.
  • Draai het vuur laag en kook de soep zachtjes 10 minuten.
  • Voeg room en naar smaak zout en peper toe.
  • Kook de soep nog 5 min. en pureer alles met de staafmixer tot een gladde romige soep.
  • Breng de soep opnieuw aan de kook, voeg de mosselen en reepjes vis toe, zet het vuur laag en kook de vis in ca. 5 min. zachtjes gaar.
  • Verdeel de soep over kommen of borden, strooi de peterselie erover en serveer direct.
  • Lekker met warm geroosterd brood dat met een doorgesneden knoflookteentje is ingewreven.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Soep / Vis / Zeevruchten
Land van herkomst Nederland