Mousse al caramello
Karamel mousse / recept voor karamel mousse (of bavarois). Als toetje, maar ook als taartvulling of vulling voor huisgemaakte bonbons. Zelf suiker karamelliseren, dus geen gebruik van kant & klare karamelsaus of karamel-fudge. Moeilijk? Nee, echt niet….!
Ingrediënten
- 3 dl melk
- 3 blaadjes gelatine
- 2 eieren
- 1 zakje vanillesuiker
- 7 eetlepel(s) suiker
- 200 ml slagroom
- snufje zout
Instructies
- Week de blaadjes gelatine in een schaal met ruim koud water.
- Breng in een steelpan de melk aan de kook.
- Splits ondertussen de eieren in dooier en wit en klop de dooiers met 1 eetlepel suiker zo stijf als mogelijk.
- Karamelliseer de overige suiker in een pan met dikke bodem.
- Haal de pan kort van de warmtebron en voeg eerst onder voortdurend roeren de melk toe aan de gebrande suiker en voeg vervolgens het eigeel toe.
- Zet de pan terug op de warmtebron.
- Goed blijven roeren en gebruik desnoods een garde om er een egale massa van te maken.
- Tip: liefhebbers kunnen nu een flinke scheut drank toevoegen, b.v. vanille- of koffielikeur, rum, grappa of brandy
- Los nu de geweekte gelatine op in de warme pudding.
- Zet de pan vervolgens in een bak met ijskoud water, zodat de pudding snel kan afkoelen.
- Klop de slagroom met de vanillesuiker stijf en klop de eiwitten met een snufje zout stijf.
- Spatel, zodra de pudding begint af te koelen, de slagroom en de eiwitten luchtig door de pudding en vul de door jou gekozen puddingvormen, glazen of schaaltjes met de karamelmousse.
- Laat de mousse minimaal 2 uur in de koelkast opstijven.
- Haal de mousse een half uur voor gebruik uit de koelkast.
Notities / Tips / Wijnadvies
SERVEERTIPS:
• giet de karamelmousse eens in conservenblikjes – heel decoratief• een toefje slagroom en cacaopoeder of chocoladerasp
• cacaopoeder en een lange vinger
• fijn versnipperde stukjes karamel-fudge
• versnipperde chocoladekoekjes
