Nigeriaanse stoofpot met rund en garnalen
Een rijke, geurige Nigeriaanse stoofpot met rundvlees, garnalen en spinazie. Egusi- of pompoenpitten geven dit gerecht zijn kenmerkende smaak.
Equipment
- Kookpan met deksel
- maatbeker
- mes
Ingrediënten
- 100 gr egusi pitten of pompoenpitten
- 100 ml arachideolie pindaolie
- 1 kilo verse garnalen schoongemaakt en darmkanaal verwijderd
- 2 grote tomaten gehalveerd
- 2 groene chilipepertjes zonder zaadjes
- 3 el tomatenpuree
- 350 ml water
- 500 gr verse spinazie gesneden
- 600 gr tomatensaus passata
- 675 gr runderstoofvlees in blokjes
- 1 kleine ui in vieren gesneden
- Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
Instructies
- Maal de egusi- of pompoenpitten in een keukenmachine tot een poederige substantie en zet apart.
- Verwarm de arachideolie in een grote pan op middelhoog vuur en bak het rundvlees 3-5 minuten tot het aan de buitenkant bruin is.
- Pureer de tomaten, ui en chilipepers in een keukenmachine tot een glad mengsel.
- Voeg het tomatenmengsel toe aan het vlees, zet het vuur lager, dek de pan af en laat 40-50 minuten zachtjes sudderen tot het vlees gaar is.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Voeg de tomatensaus, tomatenpuree, water en garnalen toe en laat 10 minuten zachtjes koken.
- Voeg de spinazie en de gemalen pitten toe en laat nogmaals 10 minuten zachtjes doorkoken.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer met gestoomde rijst of fufu voor een authentieke Afrikaanse ervaring. Wijnadvies:
Combineer met een kruidige Shiraz of gekoelde rosé voor een uitgebalanceerde smaakbeleving.
Serveer met gestoomde rijst of fufu voor een authentieke Afrikaanse ervaring. Wijnadvies:
Combineer met een kruidige Shiraz of gekoelde rosé voor een uitgebalanceerde smaakbeleving.
Voedingswaarden
Calories: 460 kcal | koolhydraten: 9 g | Protein: 45 g | Vet: 27 g | Zout: 2.4 g | Sugar: 5 g