Noordhollandse Perenstamppot

Perehiet, een Noord-Hollandse stamppot van aardappelen en gestoofde peren, gemengd met witte bonen en gegarneerd met krokant gebakken rookspek. Een romig en hartig gerecht met een vleugje zoetheid.

Noordhollandse Perenstamppot

Een stoofpot met stoofperen en aardappelen, gecombineerd met witte bonen en knapperig rookspek voor een traditionele Noordhollandse stamppot.
Porties: 4
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg stoofperen
  • 3 dl water
  • 750 g aardappels
  • 300 g rookspek
  • 1 liter witte bonen uit blik of pot
  • 30 g boter

Instructies

  • Kook de geschilde en in stukken gesneden stoofperen 1 uur in een ruime pan met het water.
  • Leg na 30 minuten de geschilde en in stukken gesneden aardappelen bij de peren en kook ze samen gaar.
  • Snijd een stukje mager rookspek in plakken en bak deze in de boter zachtjes uit.
  • Giet het vocht van de aardappelen en peren af.
  • Stamp de aardappelen en de peren door elkaar.
  • Schep de uitgelekte witte bonen erdoor en leg het spek erop.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer met een stukje worst of vlees voor een hartige maaltijd.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn, zoals een Chardonnay, of een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir, past goed bij deze stevige stamppot.

Voedingswaarden

Calories: 380 kcal | koolhydraten: 45 g | Protein: 14 g | Vet: 18 g | Zout: 1 g | Sugar: 12 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Fruit / Groenten / Hoofdgerechten / Stamppot / Varkensvlees
Land van herkomst Noord Holland
Jaargetijde: Herfst